Acces mai mare la medicamente. Farmaciile din sate ar putea fi scutite de taxe

Embed:

Farmaciile din mediul rural ar putea fi scutite de taxele locale. Un proiect de modificare a Codului Fiscal, care prevede acest lucru, a fost înregistrat în Parlament de către un grup de deputaţi, membri ai Comisiei Sănătate.

Autorii iniţiativei îşi propun să le ofere locuitorilor satelor acces mai mare la medicamente, inclusiv la cele compensate.

Proiectul de lege este salutat de oamenii din satul Grinăuţi, raionul Râşcani, care sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri până la cea mai apropiată farmacie.

Proprietarii farmaciilor spun că această iniţiativă le va permite să deschidă mai multe farmacii în sate şi să majoreze salariile angajaţilor.

"Aceasta înseamnă pentru farmacii o favoare, investitorii vor veni să investească în satele în care nu sunt farmacii. Nu este rantabil să investeşti în sat pentru că sunt multe taxe, multe impozite şi investitorii se duc în oraşe unde sunt bani", a declarat proprietara unei farmacii, Liliana Pripa. 

Anual, farmaciile plătesc taxe ce variază între 3.500 şi 5.000 de lei. Reprezentanţii autorităţilor locale spun că sunt gata să renunţe la aceste taxe, în beneficiul localnicilor.

"Pentru bugetul local sunt necesare veniturile proprii. Dar interesele cetăţenilor sunt mai presus. Lipsa farmaciilor în sate, îndeosebi în satele mici, este o problemă stringentă, la moment", a spus primarul satului Grinăuţi, raionul Râşcani, Aliona Frecăuţan. 

Potrivit Asociaţiei Farmaciştilor din Moldova, în prezent, în localităţile rurale sunt aproximativ 230 de farmacii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu