ACCES LIBER pentru români pe piaţa muncii din Elveţia

Elveţia va renunţa, de la sfârşitul lunii mai a anului viitor, la restricţiile impuse piaţa muncii românilor.

Anunţul a fost făcut de Preşedintele Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu şeful statului elveţian, Alain Berset, la Palatul Cotroceni,

"Am dorit să ştiu părerea preşedintelui elveţian şi care a fost motivaţia revenirii la un contingent şi cum e real văzută comunitatea de români din Elveţia. Concluzia e foarte bună şi pozitivă. Elveţia, din motive pur tehnice, a trebuit să revină la aceste contingente şi în condiţiile în care mi s-a confirmat că discuţiile sunt pe o notă pozitivă în România în societatea elveţiană, nu rămâne decât să spun că de la sfârşitul lunii mai 2019 nu va mai exista nicio restricţie", a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă comună de presă, astăzi, 1 noiembrie, cu preşedintele Elveţiei, Alain Berset.

Liderul român a adăugat că a discutat cu Berset şi despre comunitatea de români din Elveţia, precizând că în jur de 30.000 de români locuiesc în această ţară "care contribuie la dezvoltarea economiei şi a societăţii elveţiene", informează mediafax.

"Când România s-a alăturat UE a integrat şi sistemul de liberă circulaţie a persoanelor. În momentul aderării trebuia să luăm decizia acordării acestei libere circulaţii şi pentru români, însă era nevoie de un vot popular, iar votul a fost pozitiv. În cadrul dezbaterilor, discuţia s-a purtat şi pe tema despre modul în care libera circulaţie să fie pusă în practică, pentru ca tranziţia să se facă în mod lin. Astfel, clauzele ne-au permis să avem o trecere în acest sens. În luna mai a anului viitor ajunge la finele acestui proces, după care dată, nu va mai exista nicio diferenţă şi nicio disctincţie", a spus preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.

Guvernul federal din Elveţia a dispus, în 10 mai 2017, activarea unei clauze prevăzute în Acordul cu Uniunea Europeană care prevede introducerea în mod temporar a unor restricţii pe piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii români şi bulgari.

Alain Berset a afirmat că după mai 2019 nu va mai fi nicio distincţie pe piaţa muncii din Elveţia pentru cetăţenii români.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu