ACCES LA APĂ DE CALITATE. MADRM elaborează un nou concept de aprovizionare cu apă a localităţilor din Moldova

Embed:
Autorităţile sunt în proces de elaborare a unui nou concept de aprovizionare cu apă de calitate a localităţilor din Moldova. Specialiştii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului pledează pentru o organizare mai eficientă a repartizării banilor şi a planificării lucrărilor de construcţie a reţelelor de apeduct în toată ţara. Anunţul a fost făcut în cadrul emisiunii "În centrul atenţiei" de la Publika TV de şeful Direcției politici de dezvoltare regională din cadrul instituţie, Igor Malai.

"Conceptul este necesar pentru a asigura localităţile cu apă din surse de suprafață, cum sunt râurile Prut şi Nistru. Propunem să fie construite apeducte centrale, de la care va fi adusă apă din Nistru sau Prut, iar apoi, treptat, aceste apeducte vor fi extinse până la mai multe alte localităţi", a spus Igor Malai, şef de direcţie în cadrul MADRM.

Potrivit lui Igor Malai, primele exemple ale unei noi abordări în construcţia reţelelor de apeduct sunt lucrările efectuate în raioanele Cahul, Leova şi Floreşti. Reprezentantul ministerului susţine că autorităţile au planuri ambiţioase de a conecta, anual, la reţele de apeduct cel puţin 100 de mii de beneficiari. Asta în condiţiile în care, în prezent, doar aproximativ 55 la sută din populaţie are acces la apă curentă.

"Suntem la etapă de elaborare a documentelor tehnice pentru 18 proiecte. Planificăm chiar anul acesta să începem lucrările de construcţie a apeductelor", a spus Igor Malai, şef de direcţie în cadrul MADRM.

Primarul comunei Ruseştii Noi, raionul Ialoveni, Pavel Codreanu a menţionat ca şi localitatea pe care o conduce beneficiază de proiectul de aprovizionarea cu apă.

"Peste două-trei luni acest proiect va fi finalizat în satul nostru. Este un proiect regional, apeductul va fi construit pentru mai multe localităţi, care vor fi asigurate cu apa calitativă şi purificată. Dacă opt-nouă ani în urmă doar 15% dintre locuitorii comunei au avut acces la apeduct, în prezent acest indicator este de 80 la sută", a spus Pavel Codreanu, primarul comunei Ruseştii Noi, Ialoveni.

Construcţia a peste 540 de kilometri de apeduct în următorii cinci ani şi asigurarea tuturor localităţilor din ţară cu apă şi canalizare face parte dintr-un proiect naţional de infrastructură, început la iniţiativa preşedintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale, bugetul este de 150 milioane de euro, dintre care aproximativ 77 de milioane sunt din surse externe.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu