ACCES EGAL tuturor. Clădirile din ţară, construite în conformitate cu necesităţile persoanelor cu nevoi speciale

Embed:
Clădirile din ţară vor trebui să fie construite sau renovate în conformitate cu necesităţile persoanelor cu dezabilităţi. Specialiştii de la Ministerul Economiei şi Infrastructurii au elaborat un document care stabileşte exact cerinţele tehnice pentru instalarea rampelor de acces, amenajarea zonelor de agrement şi chiar a sălilor de studii.

Alexandru Cebotari, care din copilărie se deplasează în scaunul cu rotile, spune că întâmpină mari dificultăţi pentru a ajunge la studii: "Practic nu este nicio facultate la noi din Republica Moldova care să fie accesibilă pentru persoanele cu dezabilităţi. Am fost nevoit să cedez, pentru că trebuie să ai nevoie de o persoană mereu ca însoţitor ca să te ajute".

Este prevăzută şi amenajarea unui număr de locuri în teatre, stadioane şi muzee pentru aceste categorii de persoane. Documentul mai conţine şi cerinţe tehnice pentru accesul în instituţiile publice şi private.

"Ar fi ideal să fie făcută o comisie care înainte să fie dat în exploatare o clădire, să fie şi o persoană cu dezabilităţi care să examineze. De exemplu, este o rampă, dar depinde cu unghi a fost făcută aceasta rampă", a precizat Alexandru Cebotari, locuitor al Capitalei.

"Documentul se referă la construcţii noi proiectate, dar şi cele care sunt supuse reînovărilor majore. Toate clădirele trebuie să fi amenajate. Acolo unde nu este posibil să execute astfel de pante, se fac nişte evalatoare de redicare la nivel", a subliniat Gheorghe Croitoru, şeful secţie la Ministerul Economiei.

Iar pe mai multe treceri de pietoni ar putea apărea marcajul tactil pentru oameni cu probleme de vedere.

"Nu e deajuns ca să fie doar semafoare sonorizate, este nevoie de semne ca aici trăiesc sau trec nevăzători, ca să zic că eu aş putea singură acolo, nu aş zice, numai cu însoţitor", a precizat Anna Carabeţcaia, locuitoare a Capitalei.

Documentul urmează să fie examinat de Guvern.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu