Abia reuşesc să-şi potolească setea: Lucrările de amenajare a apeductului din Sângerei vor fi gata anul viitor

Embed:

Apeductul modern din raionul Sângerei va fi gata anul viitor. Reţeaua va asigura cu apă potabilă 35 de mii de oameni.

Localnicii spun acum sunt nevoiţi să economisească fiecare picătură de apă din cauza faptului că fântânile aproape au secat. 

Vara, când este caniculă, oamenii spun că abia reuşesc să-şi potolească setea, iar pentru treburile din gospodărie adună apa de ploaie.

"Iată în dealul de aici noi nu avem apă, numai în vale aici este o fântână şi atât. Iată apa, este de ploaie, o pun aici şi când plouă curge apa direct în ea"

"La toată lumea, la tot satul le trebuie care nu avem apă în ogradă, ştiu că le este greu se duc cu căruţa până departe şi aduc apă, le este foarte greu "

Lipsa apei potabile este o problemă în majoritatea satelor din raionul Sângerei.

"Bilicenii Vechi are probleme mari, are peste 2.800 de trăitori da în afară de asta au 460 de elevi în gimnaziu. Aducem apă cu cisterne acolo e problemă aparte şi trebuie numaidecât", a comunicat preşedintele raionului Sângerei, Vasili Marandiuc.

Pentru soluţionarea problemei, în prezent este amenajată o reţea care va fi unită la apeductul Soroca-Bălţi.

Până acum au fost montaţi 15 kilometri de reţea, din cei 33. Lucrările vor costa 45 de milioane de lei. Banii au fost alocaţi din Fondul de Dezvoltare Regională şi cel Ecologic. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtca, a efectuat o vizită pe şantierul din satul Sângereii Noi.

"Ne propunem ca în acest an să valorificăm peste 6 milioane de lei care sunt alocaţi prin Consiliul Naţional Coordonare a Dezvoltării Regionale. Până acum am construit peste 15 de km de magistrală de la apeductul Soroca, Bălţi, Sîngerei şi ulterior va fi conectată şi alte localităţi din raionul Teleneşti", a comunicat ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Bâtca.

După construcţia apeductului, primăriile din raionul Sângerei vor trebui să-l extindă în sate. În Grigoreşti, 500 de gospodării au fost deja conectate la apeductul central. Oamenii aşteaptă cu nerăbdare momentul când apa va curge prin robinetele din curte.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu