Abdullah, fiul fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi, a murit

Abdullah Morsi, cel mai tânăr dintre fiii fostului preşedinte al Egiptului, a murit, joi, într-un spital din Cairo în urma unui infarct. Moartea lui vine după ce tatăl său, Mohamed Morsi, a decedat în iunie, într-un tribunal egiptean, un eveniment pus atât de familia acestuia, cât şi de mai multe organizaţii internaţionale, pe seama politicii deliberate duse de actualul guvern egiptean de a nu acorda îngrijiri medicale prizonierilor politici.

Abdullah Morsi, în vârstă de 25 de ani, a murit la puţin timp după ce a ajuns la un spital din capitala Cairo. Acesta ar fi suferit un infarct în timp ce se afla la volanul unei maşini alături de un prieten. Ministerul sănătăţii din Egipt nu a oferit vreun comentariu legat de moartea acestuia, dar mai multe surse din spitalul unde bărbatul a decedat au vorbit sub condiţii de anonimitate pentru Al Jazeera şi Associated Press, fiindu-le interzisă orice ieşire publică de către guvern. Ahmed Morsi, fratele mai mare al acestuia, a confirmat pentru agenţia de presă Anadolu moartea lui Abdullah, dar a refuzat să facă mai multe comentarii.

Fiul fostului preşedinte Mohamed Morsi este un cunoscut critic al actualei puteri de la Cairo, fiind arestat de mai multe ori în ultimii ani sub diverse acuzaţii.  Anul trecut, Abdullah a fost reţinut pentru o scurtă perioadă de către autorităţile egiptene, fiind acuzat că răspândeşte informaţii false şi că este membru al Frăţiei Musulmane, organizaţia islamistă condusă de tatăl său. Tot anul trecut, fratele acestuia, Osama Morsi, a fost condamnat la 10 de ani închisoare, într-un proces descris de Amnesty International drept ”o parodiere a justiţiei”, pentru că ar fi incitat, alături de alte persoane, la violenţe în cadrul unui protest de sprijin al tatălui său, sfârşit după ce intrarea în forţă a poliţiei a omorât sute de participanţi.

Vorbind pentru al-Jazeera Mubashit, un post cunoscut pentru sprijinul acordat Frăţiei Musulmane, Gamal Heshmat, un membru organizaţiei islamiste aflat în exil în Turcia, a declarat că speră că moartea lui Abdullah ”va trezi oamenii şi le va atrage atenţia faţă de situaţia tinerilor care mor în fiecare zi, moral sau fizic, în închisorile egiptene”, acesta observând şi că ”Egiptul în sine s-a transformat într-o închisoare”.  

Mohamed Morsi s-a prăbuşit şi a murit, în iunie, în timp ce se afla în sala de judecată într-un proces în care era acuzat de spionaj, o moarte pusă atât de familia acestuia, cât şi de mai multe organizaţii internaţionale pentru drepturile omului pe seamă lipsei de îngrijiri medicale din închisoare.

Fostul preşedinte, primul ales în mod democratic în istoria Egiptului, se afla în spatele gratiilor din 2013. Aflat doar pentru un an la putere, acesta şi-a  folosit poziţia pentru a promova agenda islamistă a Frăţiei Musulmane, utilizând în diferite momente forţa împotriva celor care protestau faţă de politicile sale.  

Pe fondului unui val masiv de proteste la adresa regimului său, Morsi a fost înlăturat de la putere de către o lovitură de stat condusă de actualul preşedinte, Abdel-Fattah el-Sisi. În urma loviturii de stat din 2013, guvernul egiptean a dus o politică dură de represiune a Fraţiei Musulmane, mii de egipteni fiind arestaţi sau forţaţi să părăsească ţara, scrie adevarul.ro

Lasă un comentariu