A votat Independenţa Moldovei şi a ajuns muncitor la o fabrică de tractoare

Embed:

Acum 20 de ani vota Declaraţia de independenţă şi prindea gustul unui mandat de deputat în primul parlament al Moldovei libere. Apoi, încet-încet, viaţa lui Ştefan Maimescu a deviat de la cursul ce părea stabilit şi a ajuns un şomer oarecare. În cele din urmă, a închis un capitol din viaţă şi a trecut graniţa. Acum este un simplu muncitor la o fabrică de tractoare din Italia.

După trei ani de şomaj, în 2004, Ştefan Maimescu a părăsit Moldova. Spune că devenise incomod pentru guvernarea comunistă fiindcă milita pentru valori naţionale. Şi cum aproape ajunsese muritor de foame, la fel ca zeci de mii de moldoveni, a luat drumul Italiei în căutarea unui trai decent.

"Eram distrus moral, material, nu am crezut niciodată că un deputat care a pus, a participat, a semnat, a creat acest stat independent Republica Moldova va avea această apreciere, să rămână fără o sursă de existenţă", Ştefan Maimescu, fost deputat în primul Parlament.

În Italia s-a angajat ca muncitor la o fabrică de tractoare. Dar noul statut i-a creat un disconfort psihic pe care, o recunoaşte şi acum, nu a reuşit să îl învingă.

"A fost un moment dramatic şi dureros. Altă soluţie nu găseam la acel moment. Eu niciodată nu m-am gândit să plec. Pentru mine era cea mai mare durere să plec", povesteşte deputatul.

Priveşte în urmă şi susţine că prea multa sărăcie din ţară este efectul unor guvernări dominate de alte preocupări decât grija pentru cei mulţi.

"Au apărut alte interese. Interese de grup, interese oligarhice, interese de căpătuire din averea poporului. Au uitat de valorile democratice, de valorile morale  De 27 august 1991", a adăugat  Ştefan Maimescu.

Ştie cum e în Moldova pentru că revine acasă de câteva ori pe an. De Paşte şi de Crăciun, dar şi în ajunul zilei de 27 august. Acum, prin ochii săi de emigrant, cei 20 de ani de independenţă se văd alfel.

"Sunt cu regret ani pierduţi. Ne-am ales cu un milion plecat peste hotare, înstrăinaţi peste hotare, printre care şi eu", a concluzionat Ştefan Maimescu, fost deputat în primul Parlament.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu