A transformat pasiunea într-o afacere profitabilă şi a obţinut două medalii de aur. Povestea de succes a unui apicultor din Moldova

Embed:

Un producător din Moldova a obţinut două medalii de aur la Congresul Internaţional al Organizaţiei Mondiale a Apicultorilor. A deprins această meserie de la tatal şi bunelul său, dar este primul membru al familiei, care a reuşit să transforme pasiunea în afacere profitabilă.

Vitalie Popa spune că a moştenit de la tatăl său 70 de stupi. Acum are 500, în mai multe localităţi din ţară. Nu-i pare rău de banii investiţi în echipamentul pentru prelucrarea şi păstrarea mierii. La Congresul Internaţional al Organizaţiei Mondiale a Apicultorilor a obţinut premii la două nominalizări: pentru fagure cu miere de salcâm şi pentru calitatea fagurilor. El spune că fagurii cu miere au efecte benefice asupra sănătăţii, dar şi costă, de obicei, de două ori mai mult decât mierea obişnuită.

"Mierea în fagure este bună pentru durerile de gât. Ceara nu este o problemă. Dacă fagurele este de calitate , ea nu va crea probleme în digestie", a spus bărbatul.

Aproape 70 la sută din mierea pe care o produc albinele lui Vitalie Popa este exportată. Această proporţie se atestă la nivelul întregii producţii de miere din ţară. Şi asta pentru că moldovenii încă nu au o cultură a consumului de miere. Perspectivele, însă, îi încurajează.

"Primul lucru pe care îl dorim este să modernizăm gospodăriile apicultorilor, să creăm stupine de reproducere şi producere a materialului biologic", a declarat preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Moldova, Ştefan Condratiuc.

Apicultorii moldoveni sunt convinşi că, după semnarea Acordului de Asociere cu UE, vor face faţă concurenţei din Europa.

Pe aceeaşi temă