A STAT 70 DE ANI SUB PĂMÂNT. Un celebru activist din Moldova a făcut o DESCOPERIRE ISTORICĂ

Embed:

Activistul Anatol Mătăsaru s-a lăsat de proteste şi s-a apucat de vânat comori. 

Prima destinaţie a proaspătului explorator a fost localitatea care poartă aceeaşi denumire: satul Mătăsaru din raionul Leova. În scurt timp, bărbatul a dat de o maşină blindată din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. A fotografiat-o şi a scos-o în vânzare.

"Întâmplător, căutam miliardul şi am dat de acest tanc, de această maşină blindată germană", a declarat activistul Anatolie Mătăsaru. 

Pe un site cu anunţuri, Mătăsaru a scris că vinde un tanc german. Deşi nu a indicat preţul, blindata a stârnit curiozitate şi a adunat, timp de o zi, peste 500 de vizualizări.

"Aceasta este o farsă, nu pot eu să vând această maşină. Este o farsă", a spus activistul Anatol Mătăsaru. 

Potrivit lui Mătăsaru, lângă blindată au fost găsite oseminte omenești.

Și oamenii din localitate spun că au auzit despre această descoperire.

Maşina de război a stârnit şi interesul conducerii Centrului de Cultură şi Istorie Militară. Colonelul Vitalie Ciobanu a mers să vadă blindata. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră i-au spus că au oferit autorizaţie pentru efectuarea săpăturilor în zonă.

"Am înţeles că săpăturile sunt autorizate de către Poliţia de Frontieră, am încercat să luăm legătura cu cei care au căpătat autorizare însă până când nu am reuşit", a declarat şeful Centrului de Cultură şi Istorie Militară, Vitalie Ciobanu. 

Deoarece relicva se află în zona de securitate, săpăturile arheologice sunt coordonate cu Departamentul Poliţiei de Frontieră, care este obligat să anunţe Ministerul Culturii. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă.

"Lucrările se efectuează din data de 20 până practic la ziua de astăzi. Din câte cunosc, persoanele care au efectuat lucrări sunt autorizate, nu pot să vă spun dacă e vorba de vreun institut sau ONG ", a spus şeful sectorului Leuşeni de la Poliţia de Frontieră, Vladislav Verdean.  

Potrivit legislației, orice descoperire arheologică îi aparţine statului.

Blindata a fost produsă în anii 1941-1945 şi era dotată cu un tun antitanc. Ea putea dezvolta o viteză de 65 de kilometri pe oră. Niciun muzeu din Moldova nu are în colecție un asemenea exponat.

Cum arată un astfel de blindat restaurat:

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu