A scăpat de grija facturilor la curent şi face profit. Tehnologiile moderne îl ajută pe un bărbat din Codru

Embed:

Casa care îşi produce singură energia nu mai este un vis în Moldova. Gheorghe Cimbir din oraşul Codru, municipiul Chişinău, şi-a dotat locuinţa cu mai multe tehnologii moderne de producere a energiei regenerabile.

Acesta nu plăteşte nimic pentru curent, încălzire şi apă caldă, datorită panourilor solare şi a sistemului geotermal. Cel din urmă este compus din sonde forate la adâncime, unde temperatura este constantă întregul an. Pompele transferă căldura din pământ în locuinţă iarna, iar vara schimbul este invers.

"Aici sunt în spetele meu trei puţuri de 65 de metri de unde noi căldura o luăm şi vara răcim casa cu ajutorul unei pompe care consumă doi kw energie electrică", spune Gheorghe Cimbir. 

În gospodărie sunt peste 100 de panouri solare. Acestea produc mai multă energie decât consumă familia Cimbir, iar surplusul este vândut în reţea. În acest mod, proprietarul îşi recuperează treptat investiţia de 25 de mii de euro făcută. Lunar, venitul este de aproximativ 10 mii de lei.

"Pompa geotermală are începutul cu puţurile acolo şi ieşirile sunt aici pe urmă vine la pompă şi în bacurile în care se acumulează apa, sistema poate să lucreze prin bac sau direct", a adăugat Gheorghe Cimbir. 

Toate resursele sunt folosite eficient şi până şi canalizarea din gospodărie este bio.

"Este un produs ceh în care trăiesc bacterii capabile să consume toate deşeurile care vin din casă, ele le consumă şi în rezultat obţineţi apă curată" a spus inginerul Iurii Tidva. 

Datorită sistemului implementat, oamenii nu duc grija economiilor.

"Televizorul lucrează toată ziua, frigiderul, lumina, dacă e soare totuşi nu prea o folosim, dar aşa noi nu economisim. Mâncarea este pe plită electrică. Greu era când era cu gaz, mai economisei că era scump, dar acum nu" a spus Tatiana Cimbir.

De la începutul acestui an, familia Cimbir a vândut în reţea 28 de mii de kilowaţi şi obţinut venituri de 60 de mii de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu