A picat testul de integritate, a fost respinsă de Guvern, CSM şi Parlament, dar s-a plâns lui Năstase şi va ajunge JUDECĂTOR CC. Cine este Domnica Manole

A picat testul de integritate la concursul organizat de Guvern pentru numirea judecătorilor CC, s-a plâns lui Andrei Năstase și astăzi ar putea fi magistrat al Curţii Constituţionale. Vorbim despre Domnica Manole, care s-a înscris la toate cele trei concursuri pentru această funcţie organizate de la Parlament, Guvern şi CSM. 

Domnica Manole a fost exclusă din concursul organizat de Guvern. Atunci, judecătorul a criticat comisia, spunând că unii membri i-au scos "scheletele din dulap". 

Ulterior, un nou scandal legat de Domnica Manole s-a iscat când Ministrul Justiţiei Olesea Stamate le-a scris membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să nu o desemneze pe Manole la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Stamate a transmis o scrisoare în care îşi exprima îngrijorarea faţă de integritatea unor candidaţi, inclusiv a Domnicăi Manole.

Domnica Manole totuşi a participat la concursul organizat de Parlament, dar a obţinut un punctaj destul de mic, în comparaţie cu alţi candidaţi. 

 

CV-ul Domnicăi Manole

Domnica Manole este unul dintre cei mai contraversaţi magistraţi. Pe parcursul carierei de judecător, numele ei a fost de mai multe ori subiect de discuţii la autoritatea de integritate. Manole a apărut în mai multe investigaţii, făcute jurnalişti şi a fost cercetată penal pentru că a ar fi luat o decizie prin care a obligat CEC să organizeze un referendum republican la iniţiativa PPDA, condus de Andrei Năstase.  

În 2013, jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au scris că judecătorul Domnica Manole deţine un adevărat parc-auto - 11 maşini. Cele mai multe automobile erau de model DACIA şi au fost date în chirie unei firme de taxi. Atunci, Comisia Naţională de Integritate a pornit o anchetă şi a constatat că magistrata nu a indicat în declaraţia de avere un garaj, venituri din vânzarea a două maşini, dar şi două conturi bancare şi două firme ale soţului. Manole a explicat această ilegalitate ca o eroare. CNI a sesizat Procuratura 

În 2016, Domnica Manole s-a ales cu un dosar penal după ce a obligat CEC-ul să organizeze un referendum, la iniţiativa PPDA. În 2017, Manole a fost demisă din funcţia de judecător de către CSM, în baza unui aviz al SIS. Domnica Manole a fost achitată de Judecătoria Chișinău în dosarul pornit, imediat după ce la guvernare a ajuns Alianţa ACUM-PSRM. 

Judecătorul Domnica Manole a intrat în vizorul presei încă în 2008. Atunci, Pro TV a surprins-o în timp ce Manole discuta, în birorul său de serviciu, cu preşedintele de atunci al Consiliului Municipal, consilierul comunist Eduard Muşuc. Se întâmpla înainte de începerea unei ședințe de judecată într-un dosar civil judecat de Manole în care una dintre părți era Mușuc. Domnica Manole îi dădea sfaturi acestuia cum să se comporte în proces ca să câștige. La un an și jumătate de la acest caz, Consiliul Superior al Magistraturii, a stabilit că Domnica Manole se face vinovată de încălcarea Codului de Etică al Judecătorului, dar i-a aplicat cea mai ușoară pedeapsă posibilă, avertismentul.

Potrivit Asociației „Juriștii pentru Drepturile Omului”, Domnica Manole figurează printre judecătorii care au luat decizii în două cauze penale pierdute de Republica Moldova la CtEDO. Este vorba despre dosarele „Avram şi alţii c. Moldovei” şi „Hyde Park şi alţii contra Moldovei”. Drept urmare a acestor condamnări, statul a fost obligat să achite reclamanților despăgubiri de mii de euro din bugetul de stat.

Averea candidatului din partea Blocului "ACUM" Domnica Manole la alegerile Parlamentare din 24 februarie 2019

În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, care cuprinde anii 2017 și 2018, fosta judecătoare indică un salariu la CA Chișinău de 126 de mii de lei, pensie în valoare de 390 de mii de lei, un depozit bancar în valoare de 205 480 de lei, dobândă de 12 292 de lei și 14 100 de euro drept venit după înstrăinarea unui automobil de model Mitsubishi Pajero Sport.

Familia Manole deține un lot pomicol de 0,0574 ha, evaluat la puțin peste 40 de mii de lei, un apartament de 130 metri pătrați cu o valoare de aproape un milion de lei, un garaj și un loc de parcare subterană. Soții Manole au în proprietate două mașini: Nissan Murano, fabricat în 2012 și cumpărat în 2018 cu 14 100 de euro, și Dacia Logan, fabricat în 2007 și cumpărat în 2011 cu 40 de mii de lei. Familia declară cote-părți în trei firme: SA „Filomela”, „Impex-Div” SRL și „Vad-Com” SRL. În conturile bancare, familia deține 40 159 de lei.

Lasă un comentariu