A murit lingvistul Valentin Mândâcanu

Embed:

Renumitul lingvist Valentin Mândâcanu a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 82 de ani. Cunoscut ca un luptător înflăcărat pentru limba română şi revenirea la alfabetul latin, Valentin Mândâcanu a scris, de-a lungul vieţii, mai multe cărţi şi articole, dedicate limbii române.

"El este prima persoană care a spus că limba noastră-i română. El a demonstrat un curaj greu de conceput. După apariţia acelui eseu "Veşmântul fiinţei Nostre" s-a încadrat activ în relaţiile dintre Academie şi acel prezidiu al sovirzului Suprem, care urma să ia decizii şi să pregătească acea lege. Nu era simplu atunci. Adevărul este că şi Academia era contra. Un pionier şi gata. A început, pe urmă a fost susţinut de toţi. Cred că cel mai mare omagiu ar fi retipărirea, în toaste publicaţiile de limbă română, a acelui eseu. El a dus limba română pe pământ basarabean", a declarat directorul Centrului Lingvistic municipal, Andrei Caşenco.

"Valentin Mândâcanu are urmaşi. Mă refer aici la promovarea limbii române şi a a grafiei latine. Dacă acum 25 de ani în acest spaţiu poate că 100 de oameni vorbeau cât de cât coerent şi corect româneşte, astăzi vorbitorii de limbă română vorbesc o limbă elevată, o limbă corectă, cu mici excepţii", a menţionat politicianul Iurie Roşca.

Valentin Mândâcanu a fost un renumit traducător, lingvist şi publicist din Moldova, susţinător activ al mişcării de eliberare naţională. Mândâcanu a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova şi a votat pentru independenţa ţării. Valentin Mândâcanu şi-a făcut studiile liceale la Bălţi şi Craiova, apoi a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău.

După absolvire a lucrat în calitate de profesor la Şcoala Pedagogică din Călăraşi. la sfârşitul anilor 80 a publicat eseul "Veşmântul fiinţei noastre", care a aprins flacăra conştiinţei naţionale în lupta pentru alfabetul latin şi limba română. Publicistul a mai scris şi volumele "Exprimarea corectă" şi "Cuvântul potrivit la locul potrivit", repere ale culturii române.

În 2010, preşedintele interimar de atunci, Mihai Ghimpu i-a oferit lui Valentin Mândâcanu "Ordinului Republicii", pentru merite deosebite în afirmarea adevărului ştiinţific şi a valorilor spirituale naţionale, precum şi pentru activitatea literară şi publicistică. Iar în 2009, Consiliul Municipal Chişinău i-a conferit titlul de cetăţean de onoare al Capitalei. Valentin Mândâcanu s-a născut pe 27 iulie 1930, în comuna Mihăileni din judeţul Bălţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu