A învăţat cinci ani la facultate, iar acum vinde telefoane mobile. Sfaturi de la un fost student pentru cei care merg la drept

Embed:

Astăzi, în ultima zi pentru depunerea actelor, la unele specialităţi concurenţa a fost acerbă. Cea mai solicitată facultate este cea de limbi străine, unde sunt înregistraţi 80 de candidaţi pentru o bursă. La Facultatea de economie sunt 60 de pretendenţi pentru un loc, iar la drept - 50 de cereri. Încheie topul celor mai solicitate meserii facultatea de jurnalism. Aici concurenţa este de 30 de candidaţi pentru un loc. Rezultate preliminare ale campaniei de admitere vor fi anunţate pe 3 august, iar cele finale - pe 10 august.

"Astăzi este ultima zi. Majoritatea locurilor la buget sunt acoperite. Urmează să vedem care va fi media de trecere la o specialitate sau alta", a declarat Georgeta Stepanov, secretar Comisia de admitere USM.

Mai mulţi tineri au ales să se înscrie în ultima zi la facultate din mai multe motive.

"Până acum nu am fost în ţară", a spus un tânăr.

"Am venit în ultima zi, deoarece la Bacalaureat nu am susţinut proba la matematică. Am susţinut examenul repetat şi apoi am venit", a menţionat un absolvent.

Diploma de studii universitare nu garantează, însă, şi asigurarea unui loc de muncă. Radu Croitoru a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat "Alecu Russo" din Bălţi, în 2008. Cei cinci ani de studii nu l-au ajutat să obţină un post de jurist aşa că a ajuns să vândă telefoane mobile.

"Pentru a te angaja în calitate de notar, avocat sau procuror trebuie să ai stagiu foarte bun sau să ai pe cineva care să te ajute", a afirmat tânărul.

Radu are şi un sfat pentru cei care aleg să facă facultatea de drept.

"Dacă unii doresc să se ducă la drept trebuie neapărat să se gândească în primul rând unde să-şi facă stagiul. Aşa vor avea posibilitatea să meargă mai departe. Dacă nu este calea de început şi nu te sprijină nimeni este foarte greu", a punctat Radu Croitoru.

Juristul Vitalie Nagacevschi spune că viitorii studenţi nu ar trebui să renunţe la visul de a-şi găsi un loc de muncă, doar că ar trebui să muncească mult pentru a acumula experienţă după absolvire.

"În Moldova există o asemenea imagine că juristul, ca regulă, reuşeşte, dar şi economistul şi bancherul. Sunt mulţi care absolvesc facultăţile de drept, însă nu toţi devin jurişti, or un absolvent cu diploma în mână încă nu este jurist. Mai departe, devii jurist doar activând", a declarat Vitalie Nagacevschi.

Tinerii care nu vor obţine o bursă la facultatea dorită vor putea depune repetat actele între 12 şi 17 august, optând pentru o altă specialitate.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu