A încercat să escaladeze Everestul şi va trebui să plătească o amendă de 22.000 de dolari. Care e MOTIVUL

Autoritățile nepaleze au amendat un alpinist sud-african care a încercat să escaladeze Everestul fără autorizație. Acesta a fost somat să coboare de pe munte și va trebui să plătească o amendă de 22.000 de dolari, relatează agenția AFP. 

Ryan Sean Davy, 43 de ani, ar fi reușit, potrivit spuselor sale, să ajungă la Camp 2 — tabără situată la o altitudine de 6.400 de metri — în timpul unei urcări de aclimatizare, înainte de a fi prins.

Străinii trebuie să achiziționeze un permis, la prețul de 11.000 de dolari, pentru a primi dreptul de a escalada vârful de 8.848 metri, o modalitate pentru autoritățile din această țară himalayană săracă de a reglementa prezența pe munte, dar și de a obține câștiguri financiare importante.

Această sumă nu a fost plătită de alpinistul sud-african, care a încercat să urce în secret, încercând să se țină departe de alți alpiniști.

"L-am văzut în apropiere de tabăra de bază așa că m-am apropiat și a fugit", a declarat pentru AFP Gyanendra Shresth, ofițer de legătură al guvernului la tabăra de bază de pe Everest.

"L-am urmărit cu un prieten și l-am găsit ascuns într-o peșteră nu departe (...) Și-a pus cortul într-un loc izolat pentru a-i evita pe oficialii guvernamentali", a adăugat el.

Lui Davy i-a fost confiscat pașaportul și i-ar putea fi interzisă intrarea în Nepal timp de cinci ani sau practicarea alpinismului în această țară timp de un deceniu.

Potrivit AFP, este extrem de neobișnuit pentru un străin să urce pe Everest singur. Cei mai mulți alpiniști angajează cel puțin un șerpaș și beneficiază de sprijinul logistic al unei echipe la tabăra de baza, informează Agerpres.

Aproximativ 750 de persoane sunt așteptate să încerce să atingă vârful Everestului în această primăvară, în plin sezon pentru alpiniști.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu