A ÎNCEPUT SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ! Credincioşii au mers la Catedrală să asculte slujba din a doua zi de Paşte

Embed:

Zeci de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie din a doua zi de Paşte la Catedrala Mitropolitană "Naşterea Domnului" din Capitală. Serviciul divin fost oficiat de un sobor de preoţi din toată ţara, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Vladimir, mitropolitul Moldovei. Clericii le-au transmis enoriaşilor bucuria Învierii lui Hristos.

Arhiereii au fost întâmpinaţi la intrarea în Catedrală de către Mitropolitul Vladimir.

În a doua zi de Paşte, slujitorii Bisericii îţi schimbă straiele albe pe care le-au purtat în noaptea Învierii, cu cele de culoare roşie, care simbolizează sângele Mântuitorului.

Iată ce spun enoriaşii: 

"Sunt momente de suflet, care ne îndreaptă pe noi în viaţă, ne dau cugete spre lucruri frumoase, spre fapte frumoase".

"După tradiţia creştin-ortodoxă Sfânta Înviere a Domnului se sărbătoreşte trei zile. Mulţi ani la rând toate trei zile mergem la slujba de înviere. Am venit să mă bucur şi să fiu mai aproape de Dumnezeu".

"Să ne rugăm din tot sufletul de ce avem pe inimă, câteodată simţi de a veni la biserică şi a spune durerea sufletească, pe care nu o poţi spune la nimeni".

În această săptămână, numită şi Săptămâna Luminată, slujitorii bisericii îndeamnă credincioşii să fie mai aproape de Dumnezeu.

"Această sărbătoare care este cea mai importantă de peste an se serbează trei zile. Credincioşii sunt îndemnaţi ca să respecte zile în care se slujeşte de asemenea, deoarece serbarea Paştelui nu presupune doar sărbătorirea le nivel familiar sau a prietenilor, ci şi frecventarea bineînţeles a sfintelor locaşe pentru a ne împărtăşi", a declarat Vadim Cheibaş, preot.

Potrivit canoanelor, în Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea și nu se fac parastase pentru cei morţi. Slujbele se reiau după Duminica Tomii. Totodată, în această săptămână, slujbele de înmormântare sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii, ceea ce semnifică biruința vieții asupra morții.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu