A început recoltarea sfeclei de zahăr. Din cauza secetei, producţia din acest an este mult mai mică

Embed:

Agricultorii din nordul ţării au început recoltarea sfeclei de zahăr. Din cauza secetei din acest an, specialiştii au prognozat o productivitate medie de 22-25 de tone la hectar, cel mai mic indicator din ultimii zece ani. 

Denis Gladchii din satul Dobrogea Veche, raionul Sângerei, a semănat sfeclă pe 950 de hectare. Pentru a-şi recupera banii investiţi, fermierul spune că ar trebui să recolteze cel puţin 35 de tone de sfeclă la hectar.

"Erau sfecle peste un kilogram, acum iată aşa o sfeclă are 100-200 de grame. Pentru a avea o roadă cât de cât normală să acopere cheltuielile trebuie să aibă în jur de jumătate de kilogram rădăcina. Pe unele câmpuri noi intrăm în faliment", a declarat agricultorul Denis Gladchii. 

Agricultorii spun că aproximativ zece la sută din recolta de sfeclă de zahăr va rămâne în câmp, deoarece combinele nu reuşesc să o scoată din pământ.

"Anul trecut erau sfecle că nu treceau prin combain, da anul acesta e mărunţică, nu o crescut, chică pe ici pe dincolo", a menţionat mecanicul Aurel Avasion.

Conducerea fabricii de zahăr din Drochia spune că este pregătită pentru noul sezon, dar mulţi agricultori amână recoltarea.

"Noi le-am propus să înceapă recoltarea mai devreme, dar reprezentanţii gospodăriilor agricole au refuzat. Ei vor să înceapă recoltarea mai târziu, pe la mijlocul lunii octombrie, pentru a obţine cu câteva tone mai mult", a spus directorul de achiziţii la fabrica de zahăr din Drochia, Valeri Nicuşor. 

Deşi recolta de sfeclă de zahăr este mai mică în acest an cu aproximativ 50 la sută, procesatorii dau asigurări că preţul zahărului NU se va majora.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu