A început recensământul anual al lebedelor de pe Tamisa

Recensământul lebedelor aflate în proprietatea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, o tradiţia cu o vechime de 800 de ani transformată în zilele noastre într-un procedeu de conservare a speciei, a demarat luni pe Tamisa, scrie agerpres.ro.

Numărătoarea este realizată de trei echipe, una alcătuită din reprezentanţii reginei, iar celelalte două din reprezentanţi ai fostelor bresle meşteşugăreşti ale viticulturilor şi vopsitorilor, care parcurg timp de cinci zile râul Tamisa din sudul Angliei pentru a captura, eticheta şi apoi elibera familiile de lebede cu pui.

Ceremonia numărătorii datează din secolul al XII-lea, când casa regală britanică a revendicat proprietatea asupra tuturor lebedelor, considerate pe atunci o delicatesă servită la petrecerile regale.

Astăzi, păsările sunt protejate de lege, iar britanicii nu mai mănâncă lebede, notează Reuters.

Potrivit numărătorii de anul trecut, pe Tamisa au fost identificaţi 132 de pui de lebădă, număr în creştere după o perioadă de declin a populaţiei constatată la recensământul anterior.

Echipa de numărători ai reginei, îmbrăcaţi în tricouri roşii inscripţionate cu blazonul regal, este condusă de David Barber, îmbrăcat într-un sacou ceremonial brodat cu auriu.

''Potrivit legii, regina poate revendica orice lebădă care înoată în ape deschise dacă doreşte, dar în principal îşi exercită acest drept doar pe râul Tamisa'', spune Barber.

''În ziua de astăzi, numărătoarea lebedelor este o practică ecologică şi educativă'', a continuat acesta.

Elevii sunt invitaţi să privească ceremonia în special în porţiunile mai înguste ale râului, unde păsările primesc un inel cu un număr individual de identificare în scopuri de conservare.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu