A ÎNCEPUT POSTUL PAȘTELUI. Călugării mănâncă o dată pe zi sau ţin post negru

Embed:

A început Postul Paştelui, iar în mănăstiri, startul celor 40 de zile de regim alimentar aspru, a fost marcat cu multă rugăciune.

Prima slujbă s-a ţinut la miezul nopţii, iar călugării au avut doar câteva ore de odihnă. Pe parcursul zilei, între celelalte liturghii, călugării se roagă prin chilii, în singurătate.

La Mănăstirea Hârbovăţ din Călăraşi, toaca a fost bătută înainte de miezul nopţii, când s-a ţinut şi prima slujbă.

În această perioadă, cei 15 călugări se vor trezi în fiecare noapte şi vor merge în biserică să se roage.

Slujba durează până după două dimineaţa. Următoarea liturghie se ţine la 7 dimineaţa, iar ultima are loc după-amiază.

" Dacă ne uităm la sfinţi părinţi egipteni, întru aceste zile, se luau o alimentare, să zicem nişte permeţi uscaţi, o apă şi plecau timp de 40 de zile în pustii. Păi noi urmăm, dar noi urmăm stând în mânăstire, rugându-ne", a spus stareţul Mânăstirii Hârbovăţ "Adormirea Maicii Domnului", Spiridon Marin.

În prima şi ultima săptămână a acestui post, călugării mănâncă o dată pe zi, după ultima slujbă. În următoarele două, sunt permise două mese pe zi, iar după Florii, se ţine iar post negru.

La Mănăstirea Hârbovăţ, în prima săptămână de post, cei mai bătrâni călugări mânâncă doar nafură şi agheasmă.

"Seara, după citirea Canonului cel Mare al Sfântului Andrei, adică pe la vreo orele 18, în timpul când merge rugăciunea, este binecuvântat un călugăr de a veni la bucătăria sau trapeza mânăstirii de a face ceva mâncare uscată. Ce intră în mâncare uscată, adică de a face un cartof copt la rolă şi acolo murături şi un suc, evident", a spus stareţul Mânăstirii Hârbovăţ "Adormirea Maicii Domnului", Spiridon Marin.

Preoţii spun că este important să ţinem postul Paştelui pentru iertarea păcatelor. Iar mai important decât regimul alimentar, este modul în care ne comportăm.

În acest an, Paştele se sărbătoreşte în data de 28 aprilie.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu