A început culesul strugurilor! Cum este recolta faţă de anul trecut

Embed:

Sezonul strugurilor a început în ţară. Viticultorii din satul Budeşti, municipiul Chişinău, au ieşit astăzi pe podgorii pentru a culege strugurii din soiul timpuriu de masă, Arcadia, destinat, în special, exportului.

Boabele sunt cunoscute în regiune pentru aroma specifică şi conţinutul mare de zahăr. Muncitorii se laudă că sunt printre primii care culeg struguri destinaţi comercializării peste hotare.  

Butucii de vie aproape că cedează sub greutatea ciorchinilor. Cei mai experimentați culeg pe zi şi câte o tonă de struguri din soiul Arcadia.

"Un soi fantastic, calitatile gustative destul de inalte, cu miros de muscat, cu culoare aurie", spus viticultorul Iulia Murea.

În timp ce strugurii de vin sunt recoltaţi mai repede şi transportaţi pentru procesare, atunci culesul soiurilor de masă necesită o grijă și o atenție sporită.

"Nu trebuie sa atingem bobul. Trebuie să-l ţinem de codiţa ca pelicula care este, asa o pelicolă de ceară care este pe bob ea trebuie sa fie păstrată. La consumator strugurele trebuie să nimerească exact cum trebuie să ajunga exact cum l-am luat de pe tufă", a spus Iulia Murea.

60 la sută din recolta de pe podgoriile viticultorului vor ajunge pe piața din Rusia, restul - în magazinele din țară. Transportarea boabelor, la fel, necesită o pregătire specială. 

"Dupa cum vedeţi sunt lăzi de carton, sunt lăzi cu gabarite nu prea mari - 6 kg în ladiţă. Obligatoriu cu codiţa în sus ca sa fie comod la consumator să ia strugurul să-l pună în pungă şi s-a dus  acasa"

Preţul strugurilor din soiul Arcadia este de 15 lei pentru un kilogram. 

"Ce ţine de calităţile gustative noi suntem mult la un nivel mai înalt decât strugurii crescuţi în Italia, Spania. Noi trebuie să mai lucrăm cu ambalajul. Nu avem posibilitate financiară sa investim în ambalaj", susţine Iulia Murea.

Potrivit prognozelor specialiștilor Asociației viticultorilor din Moldova, recolta strugurilor de masă va fi cu până la 15 la sută mai mică faţă de cea din 2015. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu