A început construcția Arenei Chișinău. Andrian Candu: Astăzi se scrie istoria modernă a Republicii Moldova (VIDEO)

Embed:

Astăzi se scrie istoria modernă a Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, prezent la evenimentul de lansare a construcției complexului multifuncțional de importanță națională "Chișinău Arena".

"Sunt onorat să fiu prezent la deschiderea oficială a şantierului pentru prima şi probabil unica în felul său arenă polivalentă. Acum 7 luni a fost lansată oficial ideea şi proiectul Arenei Chişinău. Şapte luni a durat, în care o echipă consolidată, colegi din Guvern, Parlament, toţi au lucrat ca acest eveniment să aibă loc astăzi. În aceste 7 luni am auzit şi declaraţii rezervate, scepticism că nu o să existe nicio şansă şi ceea ce se lansează nu se va realiza niciodată, erau şi aşa voci. Totuşi, după 7 luni, astăzi, într-o zi simbolică, în care se sărbătoreşte şi Hramul Oraşului Chişinău, aş spune că visurile, planurile devin realitate. Astăzi se scrie istoria modernă a Republicii Moldova", a menţionat Andrian Candu.  

Potrivit lui Andrian Candu, astăzi, avem şansa să scriem istoria acestei ţări şi să lansăm unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură sportivă şi culturală din ţară.

"Astăzi începe un proiect istoric şi de importanţă naţională pentru ţara noastră. Până acum s-au închis şcoli, s-au distrus stadioane, nu s-au construit obiecte de menire socială, culturală, care servesc pentru viitorul ţării. Atleţii noştri nu aveau posibilitatea unde să se antreneze. Moldova era evitată de marele evenimente culturale, acum şi Chişinăul poate să-şi obţină rolul şi locul său la diverse evenimente, atât sportive, cât şi culturale. Le mulţumesc celor care au susţinut această idee ca ea să ia fiinţă. Sper că acest proiect va fi unul de succes. Să lansăm invitaţia de acum, ca anul viitor, de Ziua Oraşului Chişinău, să fie ziua de deschidere oficială a Arenei Chişinău", a subliniat preşedintele Parlamentului.

La eveniment a fost prezent şi președintele companiei "Summa", Selim Bora, care a declarat că Republica Moldova este o ţară extraordinară şi merită proiecte de anvergură.

"Este o onoare să fiu astăzi aici şi să vă vorbesc cu ocazia ceremoniei de lansare a construcției complexului multifuncțional de importanță națională Chișinău Arena. 'Summa' a fost înfiinţată în 1989 la Ankara ca o companie intrenaţională. Republica Moldova este o ţară extraordinară şi merită proiecte de anvergură. Noi mulţumim Guvernului Republicii Moldova pentru încurajare. Summa lucrează în 15 ţări pe patru continente. Suntem unul din cele mai mari grupuri din lume. Sunt sigur că toţi vă întrebaţi când se va finaliza acest proiect. Ne angajăm să-l inaugurăm exact peste un an. Este un proiect social, imbold mare pentru dezvoltarea ţărilor emergente", a menţionat Selim Bora.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a subliniat importanța construcţiei "Chișinău Arena" pentru țara noastră, menționâd că acest edificiu este un proiect național, care va contribui la dezvoltarea performanțelor sportive și la promovarea imaginii Republicii Moldova.

"Astăzi a fost dat startul construcției celui mai impunător proiect de acest fel din țara noastră. Cred cu tărie în dezvoltarea acestui complex și sunt sigur că în afară de locuri de muncă create și un beneficiu pentru populație, complexul va avea un impact pozitiv imediat asupra economiei țării. Va aduce turiști, venituri atât la bugetul local, dar și la cel de stat", a precizat ministrul.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a reiterat importanța națională și strategică a acestui obiectiv multifuncțional, care va crea condiții pentru obținerea performanțelor sportive, va contribui la dezvoltarea industriilor culturale, a turismului și va promova imaginea Republicii Moldova peste hotare.

"Asistăm la un eveniment istoric. Pe acest teren va fi realizată o bijuterie, un obiectiv extraordinar atât pentru sport, cât și pentru cultură – Arena Chișinău. Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor pentru suport și implicare", a subliniat ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Iar arhitectul proiectului "Chișinău Arena", Kerem Yazgan, a prezentat în detalii caracteristicile acestui complex unic pentru Republica Moldova. 

"Proiectul Chișinău Arena este unul revoluționar, menit să asigure Republicii Moldova o generație de oameni sănătoși și dornici de a schimba lucrurile spre bine. Complexul, cu o suprafață totală de 100.000 metri pătraţi va integra arena polivalentă, Aqua Park, un club de tenis, locuri de odihnă și parcare cu 1.000 de locuri. Arena polivalentă va avea o suprafață de 17.753 metri pătraţi și va putea găzdui circa 5.000 de vizitatori în funcție de activitățile desfășurate. Arena va găzdui evenimente sportive, dar și de divertisment, precum meciuri de basketball, volleyball, minifotbal, box, tenis, expoziții, conferințe și concerte", a punctat arhitectul proiectului, Kerem Yazgan.

Construcția complexului multifuncțional Chișinău Arena a fost lansată astăzi, la Stăuceni, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenți președintele Parlamentului Andrian Candu, președintele companiei dezvoltatoare SUMMA, miniștri și deputați.

Șantierul a fost inaugurat la șapte luni de la data anunțării de către Andrian Candu a intenției de a construi prima sală polivalentă conformă criteriilor federațiilor internaționale pentru sporturi de echipe in-door.

Arena Chișinău va fi ridicată pe un teren de 10 hectare. Complexul va avea o capacitate de cinci mii de locuri.

Sala polivalentă va găzdui diferite evenimente sportive, conferințe, expoziții sau concerte. Totodată, va fi amenajată o piscină olimpică, dar şi câteva terenuri de tenis. 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu