A început anul agricol! Deși e abia februarie, fermierii cultivă răsaduri de legume în sere

Embed:
Deși februarie abia a început, pentru agricultorii care se ocupă de cultivarea legumelor a început activitatea. Fermierii pun răsaduri asfel încât până la Paște să avem deja pe piață legume moldovenești. Ardeii se vor face mai târziu: îi vom găsi la piaţă în luna mai.

Dumitru Caraman din satul Brăviceni, raionul Orhei, se ocupă de sere de mai bine de 20 de ani. Anul acesta, el a pus răsaduri mai devreme: "Preţurile de primăvară sunt mai înalte, noi ne străduim să fim cât mai devreme, să avem un preţ cât mai înalt".

Pentru ca germinarea să decurgă mai repede, agricultorii au grijă ca seminţele să aibă apă şi căldură suficiente.

"Ca pe puişorul cela mititel, ca pe un copil. Dacă îl iei de la bun început, aşa şi merge, copilul creşte sănătos. Aşa şi noi cu răsadurile. Ne stăruim să le oferim toate condiţiile. Să fie udate la timp, stropite ca vaccină, cu ce trebuieşte", a spus Ecaterina Caraman, agricultoare.

După aproape o lună, răsadurile vor avea aproximativ 20 de centimetri. Unele vor fi plantate în sere, altele vor fi vândute. Fermierii spun că în primăvară, răsadurile de castraveţi se vor vinde cu 6 lei, iar cele de roşii, cu 7 lei. Până atunci, în magazinele specializate din Chişinău, seminţele se vând ca pâinea caldă.

"Când nu este sezonul se întâmplă că intră 2-3 clienţi în magazin. Acuma toţi se pregătesc de sezon. Cineva intră şi întreabă, cineva procură, de vreo trei, patru ori mai mult", a precizat Larisa Gogu, adminstrator magazin agricol.

500 de seminţe de ardei costă în jur de 25 de euro. Aceeaşi cantitate de roşii se vinde la preţ dublu. În Republica Moldova sunt aproximativ 300 de hectare de sere.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu