A fost semnat un acord între AOAM şi UPIU, care prevede instituirea Consiliului de Afaceri

Embed:

Domeniul agroindustrial, energetic, cel al transportului, dar şi dezvoltarea infrastructurii, sunt cele mai atractive sectoare pentru colaborare între oamenii de afaceri din Moldova şi Ucraina.

Subiectul a fost discutat, astăzi, în cadrul întrevederii reprezentanţilor Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din ţara noastră şi ai Uniunii Ucrainene a Antreprenorilor și Industriașilor cu ministrul Economiei, Octavian Calmâc. Cele două organizaţii au semnat şi un acord de colaborare care prevede instituirea Consiliului de Afaceri. 

Preşedintele Uniunii Antreprenorilor și Industriașilor din Ucraina, Anatolii Kinah are o atitudine aparte pentru ţara noastră. Şi nu doar pentru că este o piaţă atractivă, dar deoarece este locul unde s-a născut acesta.

"Este plaiul meu natal, unde n-aş fi eu, Moldova rămâne Patria mea", a spus preşedintele Uniunii Antreprenorilor din Ucraina, Anatolii Kinah.

Potrivit lui, acordul semnat va aprofunda dialogul între mediul de afaceri din ambele ţări.

"Acordul prevede, inclusiv, o colaborare foarte activă cu Executivele din Moldova şi Ucraina. Ne-am înţeles să organizăm un forum amplu moldo-ucrainean. Planificăm că acest eveniment important să aibă loc în Moldova", a spus preşedintele Uniunii Antreprenorilor și Industriașilor din Ucraina, Anatolii Kinah.

"Vom face un schimb de informaţii între organizaţiile noastre în ceea ce priveşte oportunităţi investiţionale. La fel, în baza lucrărilor Consiliului de Afaceri în regim de lucru vom elabora un plan de activităţi pentru anul 2018", a spus directorul general al AOAM, Alexandru Baltag.

Vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc a menţionat că relaţiile economice cu Ucraina sunt importante pentru dezvoltarea ţării noastre.

"Noi aceleaşi scopuri, sperăm să atragem cât mai multe investiţii în regiune, să avem investiţii de calitate şi din ţările europene. Astfel, să avem posibilitate să creăm locuri de muncă, dar şi să deschidem noi pieţe de desfacere", a spus ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmâc.

Ulterior, membrii celor două organizaţii s-au adunat în cadrul şedinţei de constituire a Consiliului de afaceri. Agenţii economici din Ucraina au venit cu mai multe propuneri pentru dezvoltarea proiectelor în ţara noastră. Unul dintre ei este Vladimir Sacenco, directorul unei mari companii care activează în domeniul agroindustrial. Bărbatul spune că are o experienţă de succes în Moldova, dar vrea s-o extindă afacere.

"Avem aproape 40 de întreprinderi care lucrează cu agricultorii din Moldova, noi livrăm echipament. Vom discuta despre crearea întreprinderilor comune. Avem condiţii foarte bune în ceea ce ţine de impozite şi credite", a spus omul de afaceri din Ucraina, Vladimir Sacenco.

"Avem o experienţă bună de muncă la Bălţi şi la Chişinău. Ar fi bine ca legislatorii din Ucraina să preieie experienţa voastră ce ţine de activitatea economică externă şi legislaţia valutară pentru că aceasta este una confortabilă", a spus omul de afaceri din Ucraina, Mihail Sorochin.

Şi oamenii de afaceri din Moldova spun că sunt interesaţi de colaborare cu agenţii economici din Ucraina.

"Avem un potenţial enorm, dar din păcate acesta încă nu este utilizat pe de plin. Astfel, scopul nostru principal este de a construi o platformă care va oferi posibilitatea oricărui agent economic să-şi găsească un partener de afaceri", a spus omul de afaceri din Moldova, Chiril Gaburici.

"Piaţa ucraineană este foarte atractivă pentru noi, vrem să ajungem acolo. Cred că aceasta platformă o să ne ajute în acest sens", a spus omul de afaceri din Moldova, Vasile Chirtoca.

În nouă luni ale acestui an, Moldova a exportat în Ucraina mărfuri cu o sumă de aproape 50 de milioane de dolari.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu