A fost renovat sistemul de aprovizionare din Gangura. Circa o sută de familii au fost conectate la apeduct

Locuitorii comunei Gangura vor avea apă potabilă de calitate, direct de la robinet. Circa o sută de familii au fost conectate la apeduct, după ce în localitate a fost ridicat un turn de apă şi a fost renovat sistemul de aprovizionare. Costul proiectului a ajuns la peste un milion de lei, dintre care jumătate reprezintă contribuţia Primăriei şi a sătenilor, iar restul sunt mijloace alocate de către Consiliul Raional Ialoveni. 

Autorităţile au decis să inaugureze turnul de apă de hramul localităţii, iar ulterior intenţionează să extindă apeductul şi pentru alte gospodării.

Până în luna decembrie a anului trecut, comuna Gangura era aprovizionată cu apă de la două cisterne. Dar pentru că acestea erau situate în partea de jos a satului, o sută din cele circa 350 de gospodării nu aveau acces la apă. Localnicii povestesc că, anterior, apa potabilă era un lux pentru ei."Era greu fără apă la noi. Noi dădeam câte 150 de lei pe tractor şi 27 de lei pe trei tone. Aduceam câte trei cisterne pe lună", a declarat Maria Nicorean, locuitoare comuna Gangura.Acum locuitorii satului spun că se bucură de toate comodităţile necesare."E mult mai bine. Ne-am conectat şi maşinile de spălat, avem şi duş cabină, avem şi apă în casă, veceu în casă ne-am făcut, totul. E foarte bine", a declarat Lidia Ignat, locuitoare comuna Gangura.Până a ajunge în casele oamenilor, apa a fost testată de specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor."Apa nu era cea mai calitativă. Apeductul deja era învechit. Conform analizelor sau rapoartelor de încercări din laborator, apa este potabilă, este bună pentru a fi consumată", a declarat Ion Sula, director ANSA.Autorităţile dau asigurări că apeductul va fi extins până la sfârşitul acestui an."Noi avem nevoie să construim 1,5 km de apeduct central şi un km de apeduct din localitate. Este nevoie de un milion de lei. Primăria comunei Gangura a planificat din bugetul sume de jumătate de milion şi mai avem nevoie de la bugetul central, de la consiliul raional 500 mii lei", a declarat Marcel Bobeica, primar comuna Gangura.

"Cu siguranţă o să venim în ajutorul colegilor noştri. Este vital acest proiect pentru această comună fiindcă ei nu aveau un apeduct, nu aveau apă potabilă, aduceau apă în cisterne. "Familiile care vor dori să se conecteze la reţeaua de apeduct vor trebui să achite 2.800 de lei, iar cele care beneficiau de acest serviciu până acum, dar îşi doresc să renoveze sistemul vor trebui să scoată din buzunare câte 800 de lei.