A fost inaugurată prima grădiniță de tip energo-eficient din Moldova

Embed:

Singura grădiniţă din Moldova încălzită cu energie geotermală a fost astăzi inaugurată, după un an de muncă. Edificiul va consuma energie cât un apartament cu trei camere. Clădirea cu suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi a fost construită după modelul german de casă eficientă energetic. Blocul este dotat cu panouri solare și este izolat termic. La deschidere a participat şi premierul Pavel Filip. 

Sistemul de termoficare a grădiniţei "DoReMicii" este compus din sonde forate la o adâncime unde temperatura este constantă întregul an. Iarna pompele transferă căldura din pământ în clădire, iar vara schimbul este invers.

"Aveţi în faţa dumneavostră prima clădire de tip casă pasivă din Republica Moldova, un edificiu construit prin cele mai moderne metode, la standardele cele mai noi. Este uimitor cât de rapid a fost ridicat acest edificiu", a spus ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Ulrike Knotz.

Pentru întreţinere vor fi cheltuiţi lunar aproximativ 2.500 de lei sau cu 90 la sută mai puțin decât în cazul grădinițelor obișnuite.

"Purtăm o responsabilitate foarte mare pentru că s-a depus foarte multă muncă şi am vrea ca tot acest bun să-l păstrăm şi să preia experienţa dea practica aşa ceva mai multe grădiniţe", a afirmat directoarea grădiniţei "DoReMicii" din Călăraşi, Silvia Dodon.

Şi premierul Pavel Filip a rămas mulţumit de rezultat.

"Este un proiect gândit foarte bine, care va oferi o ambianţă plăcută pentru a avea o educaţie calitativă pentru copii. Proiectanţii au fost de aici din Chişinău şi cei care au realizat această construcţie iarăşi au fost oamenii noştri", a pecizat premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.

În instituţia din Călăraşi vor învăţa 100 de copii. Micuţii au rămas fascinaţi, iar părinţii sunt mândri că odraslele lor vor păşi primii în cea mai modernă grădiniţă din ţară.

 "Foarte bune condiţii, cele mai bune poate chiar din Moldova şi sperăm că va fi totul bine".

Reconstrucția grădiniţei a costat peste un milion de euro. 85 la sută din această sumă a fost oferită de Banca Germană de investiții, iar restul banilor au venit din bugetul Primăriei Călărași şi al Fondului pentru Eficienţă Energetică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu