A fost inaugurat Centrul Operaţional de Dirijare în Situaţii Excepţionale. Salvatorii vor folosi un sistem eficient de coordonare

Embed:

În Capitală a fost inaugurat astăzi Centrul Operaţional de Dirijare în Situaţii Excepţionale. În cele trei săli, dotate cu echipament modern, vor fi recepționate apelurile pentru toate cazurile de urgenţă din 18 raioane, inclusiv municipiul Chişinău.

Apelurile la numerele 901, 902 sau 903 vor fi redirecţionate de către un operator spre serviciul responsabil de intervenție:

"În momentul de față am semnalate cazuri de automobile parcate neregulamentar, inundați de către vecini, bătaie în familie".

"Toţi suntem pe loc. Dacă este necesară intervenţia pompierilor, deodată se anunță. Ei îşi direcţionează echipajele lor".

Centrul dispune de o sală de şedinţe şi una pentru specialiștii care vor gestiona situațiile de criză. Când este deconectată electricitatea sau lipseşte semnalul radio, va fi folosit acest autovehicul. Maşina este dotată cu sisteme de ultimă generaţie şi transmite datele prin fir. Astfel, intervenţia va fi monitorizată de către specialiştii Centrului Operaţional de la Chişinău.

Autorităţile spun că platforma va permite o repartizare mai eficientă a resurselor serviciilor de intervenţie, iar autospecialele se vor deplasa în cel mai îndepărat punct al zonei în cel mult 15 minute.

"Urmează să pornim sau să implementăm SMURD-ul în zona de sud a țării, mai drept vorbind în municipiul Cahul cu deschiderea unui dispecerat integrat", a declarat șeful Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Mihai Harabagiu.

Înfiinţarea Centrului Operaţional de Dirijare în Situaţii Excepţionale a costat peste patru milioane de dolari. Banii au fost oferiţi de Banca Mondială.

În prezent, în unele localităţi din Moldova, intervenția ambulanţei sau a pompierilor durează zeci de minute. Este şi cazul satului Secăreni din raionul Hânceşti.

Localnicii spun că, de cele mai multe ori, atunci când ambulanța întârzie, apelează la medicii de familie din sat:

"Drumul se află într-o stare nu așa cum trebuie şi ambulanţa întârzie. Satul nostru se află ultimul".

"Până ajunge ambulanța noi murim cu zile aici. De la raion greu vine. Suntem rămași în urmă de tot".

În satul Secăreni locuiesc peste 700 de oameni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu