A fost descoperit vulcanul cu cea mai "rece" lavă

Cel mai ciudat vulcan din lume este în Tanzania și se numește Ol Doinyo Lengai, adică "Muntele lui Dumnezeu", în limba locală Maasi. Din acest vulcan erupe o lava atat de rece încât cineva a căzut în ea și a supraviețuit.

Lava din acest vulcan nu a trecut niciodată de 510 grade Celsius, cu mult sub nivelul minim de 1.000 de grade Celsius – una dintre temperaturile cele mai comune de lavă de pe Pământ.

Este atât de rece, de fapt, că este mai mereu negră, deoarece nu este suficient de caldă și nu radiază căldura necesară pentru a se face roșie, scrie iflscience.com, citat de playtech.ro.

În 2007, în timpul unei expediții, un localnic Maasai din Tanzania a căzut în lava activă a acestui vulcan. Acesta s-a cățărat din crater, cu toate că mâinile și picioarele i-au fost arse și a ajuns la spital. Ceea ce este de-a dreptul terifiant, fără dar și poate, este că acest om a căzut în craterul cu lavă al unui vulcan și a supraviețuit.

Cele mai multe tipuri de lavă curg peste un platou plat, la o viteză ce nu depășește 10 kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că nu este foarte greu să fugi din calea ei. Lava din "Muntele lui Dumnezeu" poate depăși cu ușurință un om care aleargă, ea curgând în râuri “reci”. Este, totuși, bine că erupe foarte rar.

Lava care curge din acest edificiu este cunoscută sub numele de "carbonită". Spre deosebire de alte tipuri de lavă, care au la bază siliciu și oxigen, aceasta conține numeroase elemente alcanice – calciu și sodiu -, dar și dioxid de carbon dizolvat. Este atât de bogată în sodiu, încăt este o lavă natriumcarbonată.

Punctul de topire al tuturor acestor lanțuri moleculare este mult mai mic decât cea a oricărei alte tipuri de lavă, motiv pentru care erupe atât de rece. Aceasta arată că, ocazional, fântâni de foc cu lavă neagră se ridică în cer, îngheață în mijlocul aerului și sfărâmă în bucăți lava care plutește apoi purtată de vânt.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu