A fost descoperit un nou tip de stea care pulsează într-o singură direcţie

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Astronomic din cadrul Universităţii Sydney, Australia, au anunţat descoperirea unui nou tip de stea variabilă. Această stea aflată la 1.500 de ani-lumină pare a pulsa într-o singură direcţie, cercetătorii sunt de părere că tehnologia folosită pentru a descoperi această stea va putea fi folosită pentru a identifica şi alte stele asemănătoare, notează Phys, citează descopera.ro.

"Ceea ce mi-a atras mai întâi atenţia a fost faptul că a fost o stea cu o compoziţie chimică particulară. Stele precum acesta sunt, de obicei, destul de bogate în metale, dar acesta nu era, ceea ce o face un tip rar de stea fierbinte", a explicat dr. Simon Murphy, de la Universitatea Sydney.

Împreună cu o echipă internaţională de cercetători, dr. Murphy a început să studieze steaua HD74423 şi, ulterior, au publicat un articol despre aceasta. Aparent, această stea are 1,7 mase solare şi existenţa sa a fost indicată de calcule în anii 1980, totuşi, oamenii de ştiinţă nu au avut la îndemână instrumentele şi puterea de calcul necesară pentru a identifica o astfel de stea.

Existenţa unei stări care pusează nu reprezintă o noutate, de-a lungul timpului astronomii au identificat astfel de stele, la baza acestor variaţii aflându-se diferite cauze. Totuşi, o stea care să prezinte oscilaţii într-o singură emisferă, reprezintă, momentan, o descoperire unică. 

Oamenii de ştiinţă explică faptul HD74423 face parte dintr-un sistem binar, din care mai face parte o stea pitică roşie, a cărei atracţie graviaţională ar fi răspunzătoare de acest comportament neobişnuit. Perioada obitală a acestei stele este extrem de mică, observaţiile arătând că aceasta durează doar două zile, încât HD74423, steaua cea mai masivă din sistem, este blocată într-o formă neobişnuită.

"Pe măsură ce stelele binare se orbitează reciproc, vedem diferite părţi ale stelei pulsatoare. Uneori vedem partea care îndreaptată spre steaua însoţitoare, iar alteori vedem faţa exterioară", a precizat dr. David Jones, astrofizician.

loading...

Lasă un comentariu