A fost creată prima hartă globală a istoriei genetice. Cu cine se înrudesc românii

Cercetătorii de la Universitatea Oxford și University College London au creat prima hartă globală care detaliază istoriile genetice ale populațiilor din întreaga lume, scrie paintmychromosomes.com.

Este vorba de 95 de populații din Europa, Africa, Asia și America de Sud ale căror înrudiri genetice au fost „trasate” pe durata ultimilor 4000 de ani pe baza analizelor genomului uman.

Studiul a fost realizat pe un eşantion format din 1490 de persoane care trăiesc pe mai multe continente, datele lor genetice fiind prelucrate ulterior prin metode statistice sofisticate.

Rezultatele cercetării au relevat impactul genetic al colonialismului european, al comerțului cu sclavi, al extinderii Imperiului Mongol, al comerțului pe Drumul Mătăsii și al altor evenimente socio-economice și politice din istorie.

Trecutul genetic al românilor a putut fi urmărit până în anul 1300 înainte de Hristos. În această perioadă s-au evidențiat legăturile genetice ale ADN-ului populației românești cu ADN-ul: lituanienilor - în proporţie de 37,7%; grecilor - 18,1%; ciprioților - 13,4%; italienilor - 8,6%; finlandezilor  - 4,7% şi al altor popoare în proporţie mai mică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu