A fost creat un grup de lucru pentru reformarea Procuraturii. IATĂ care sunt costurile şi când vom vedea rezultate

În premieră, în Moldova a fost creat un grup de lucru comun al Procuraturii Generale şi Ministerului Justiţiei, pentru reformarea Procuraturii. Iniţiatorii îşi fac planuri mari şi speră ca până în 2015 să obţină deja rezultate vizibile. În cadrul activităţii grupului vor fi atraşi şi experţi de peste hotare.

Anunţul privind crearea grupului de lucru a fost făcut de procurorul general, Corneliu Gurin, în cadrul unui briefing susţinut în comun cu ministrul Justiţiei, Oleg Efrim. "Este vorba despre un ciclu de acţiuni care demarează în comun, am semnat un ordin pentru constituirea grupului de lucru, este o acţiune pe care o considerăm prioritară pentru a impulsiona şi a da un nou imbold reformării Procuraturii. Sunt sigur că este vorba despre etapa decisivă", a menţionat Corneliu Gurin.

Din grupul de lucru vor face parte reprezentanţi ai Procuraturii Generale, inclusiv teritoriale, consilierii pe domeniu ai misiunii UE în Moldova, iar din partea Ministerului Justiţii - funcţionari, persoane responsabile de reformarea procuraturii etc.

"Activitatea vizează modificarea Constituţiei, dar şi aspectele de acordare a statutului de magistrat procurorilor, cele legate de numirea procurorilor, demilitarizarea instituţiilor procuraturii, eliminarea imunităţilor generale care mai sunt păstrate pentru procurori", a precizat procurorul general.

Potrivit acestuia, la mijlocul lunii august urmează să fie prezentat conceptul modificărilor, iar până la finele luni septembrie, să fie elaborate proiectele privind reformarea Procuraturii şi supuse dezbaterilor în Parlament.

În acelaşi context, ministrul Justiţiei, a subliniat necesitatea impulsionării procesului de reformare a instituţiei. "Azi suntem în momentul în care reforma Procuraturii este o prioritate absolută a Guvernului. Am convenit cu procurorul general să impulsionăm acest proces. Este pentru prima dată când avem un grup de lucru interinstituţional, cu participarea largă a reprezentanţilor mai multor instituţii, societăţii civile şi partenerilor externi", a punctat Oleg Efrim.

Ministrul a vorbit şi despre costurile reformei: "Reformarea procuraturii este parte a reformei justiţiei în general, costul căreia se evaluează la 124 milioane de euro până în 2016, bani alocaţi din bugetul de stat şi de la partenerii externi. Pentru anul 2014 se discută despre o sumă de circa 16 milioane lei pentru reforma procuraturii. Pentru sistemul justiţiei, bugetul pe anul viitor a crescut cu aproape 60%".

Grupul de lucru va fi condus de Vlad Gribincea, reprezentant al societăţii civile. Autorii iniţiativei planifică, în 2015, să prezinte societăţii rezultatele parţiale ale procesului de reformare a Procuraturii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu