A fost creat cel mai mic genom al unui organism. "Ne va oferi o mai bună înțelegere a vieții"

Cercetătorii americani au creat în laborator cel mai mic genom viabil existent în natură, care conține numărul minim de gene indispensabile pentru un organism să funcționeze și să se autoreproducă, scrie agerpres.ro.

Genomul sintetic al microbului, numit "Syn 3.0" are doar 473 de gene. Prin comparație, o ființă umană are aproximativ 20.000 de gene, iar floarea japoneză "Paris japonica", cu cel mai mare genom cunoscut, are de 50 de ori mai mult.

Echipa care a efectuat această cercetare este condusă de Craig Venter, pionier al secvențierii ADN-ului care a creat în 2010 primul organism controlat printr-un genom sintetic,.

Cercetătorii care au reușit să producă acest genom minimal nu au fost încă în măsură să determine funcțiile a 149 de gene din cele 473 prezente în ADN-ul microbului, adică o treime din total. 

Crearea acestei celule ar putea ajuta la înțelegerea funcției fiecărei gene absolut esențiale pentru viață, consideră cercetătorii.

"Cel mai bun mod de a înțelege viața este de a crea cel mai simplu genom. Dacă nu înțelegem cum zboară un Boeing 777, se pot îndepărta toate piesele una câte una, până ce avionul nu mai poate zbura", a spus Venter.

Acesta a fost principiul pe care omul de știință și echipa sa, au utilizat-o în ceea ce privește genomul bacteriei Mycoplasma, cunoscută pentru faptul că posedă cel mai mic genom dintre toate celulele vii capabile de auto-reproducere.

Ei au creat genomuri ipotetice minimaliste în opt segmente diferite pentru a testa și determina genele esențiale și pe cele mai puțin importante.

"Aceste organisme sintetice ar putea fi foarte utile în multe aplicații din medicină, din biochimie, pentru biocombustibili, nutriție și agricultură", a precizat coautorul studiului, Daniel Gibson. 

Cercetarea efectuată de această echipă este considerată drept un progres semnificativ și de către alți oameni de știință.

"Acesta este un pas important în crearea unei celule vii al cărei genom este definit pe deplin", a declarat Christopher Voigt, biolog la Massachusetts Institute of Technology din Cambridge, SUA.

Adam Arkin, director al Institutului de Biologie Sintetică al Universității Berkeley din California, a afirmat că această cercetare va permite descoperirea pilonilor cheie ai genomului și va oferi o mai bună înțelegere a veții pe Terra.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu