A fost anunţată ziua în care Maia Sandu va merge în SUA

Embed:

Premierul Maia Sandu mai face o încercare să ajungă în Statele Unite ale Americii, după ce vizita, programată pentru zilele de 31 august - 4 septembrie, a fost anulată, potrivit Guvernului, din cauza agendei Secretarului de Stat, Mike Pompeo. Ambasada ţării noastre în SUA a anunțat pe pagina de Facebook că premierul va efectua o vizită în SUA în perioada 18-19 septembrie. Pe siteul Guvernului nu a fost făcut, deocamdată, niciun anunţ despre data vizitei

"Cu acest prilej, avem plăcerea de a vă invita la o întâlnire cu Diaspora, care va avea loc, tentativ, în seara zilei de 18 septembrie curent.", se menţionează în mesajul Ambasadei. 

Săptămâna trecută, postul de televiziune Prime a expediat o scrisoare oficială Guvernului prin care a solicitat informații despre costurile suportate din bugetul statului pentru deplasarea premierului în SUA care aşa şi nu a mai avut loc. De asemenea, am solicitat informaţii despre agenda şi componenţa delegaţiei ţării noastre. Până acum, nu am primit vreun răspuns. Miercuri, după ședința cabinetului de miniștri, premierul Maia Sandu a confirmat că s-au cheltuit bani, dar nu a precizat despre ce sumă este vorba.

" – Au fost cumpărate bilete și a fost făcută rezervare la hotel. Dacă vreți să știți costurile concrete, faceți o solicitare la colegii mei…
- Am făcut deja.
– Şi o să primiți neapărat o informație. Sunt niște cheltuieli justificate, deci nu a ținut de noi amânarea acestei deplasări", a declarat Maia Sandu, prim-ministru.

Editorialistul și jurnalistul Petru Bogatu susține că, de fapt, vizita Maiei Sandu în SUA a fost amânată dintr-un alt motiv decât cel invocat oficial. Se pare că au dreptate observatorii politici internaționali că deplasarea nu a mai avut loc, după ce consilierul președintelui american pe probleme de securitate națională, John Bolton, nu a fost încântat de ceea ce a găsit la Chişinău. Iar ce a descoperit s-a dovedit de-a dreptul descurajant, afirmă Petru Bogatu. Potrivit lui, oficialul de peste Ocean a constatat că Maia Sandu și Igor Dodon se joacă de-a polițistul bun și polițistul rău. 

Președintele prorus acaparează cele mai importante instituții ale statului, mai cu seamă din sfera Apărării și Securității, iar premierul, deși îl dojenește din joi în Paști, îl ajută de fapt să-și facă mendrele, a mai menționat Petru Bogatu. Mai mult, atât stânga, cât și dreapta politică votează hotărâri și persoane care duc la politizarea Justiției, ca apoi să se contreze în public de ochii lumii fără să schimbe ceva. 

Editorialistul susține că vizita la Washington, care era planul A, a fost amânată, pentru că americanii cred că Guvernul de la Chișinău nu doar că nu este în stare, dar nici nu vrea să țină piept expansiunii ruse. 

Se va încerca, probabil, să se pună în aplicare planul B care constă în resetarea sau reconfigurarea actualei guvernări de așa manieră încât socialiștii pro-Kremlin să fie îndepărtați din executiv, a concluzionat Petru Bogatu. 

Lasă un comentariu