A fost ales MITROPOLITUL Ucrainei. Decizia sinodului, un moment istoric pentru ortodocşii din ţară

Embed:

S-a scris istorie în Ucraina, acolo unde a fost creată Biserica Ortodoxă autocefală, independentă de Moscova. Liderul acesteia a fost ales Mitropolitul Epifanie de Bila Ţărkva și Periaslav.

El are doar 39 de ani, este originar din regiunea Cernăuți şi este un apropiat al Patriarhului Filaret.

În 2010, a ocupat funcţia de rector al Academiei Patriarhiei Kievului.

"Uşile bisericii noastre sunt deschise pentru toţi. Cerem tuturor să rămână uniţi şi să recunoască noua biserică ortodoxă ucraineană", Mitropolitul Epifanie, capul bisericii Ortodoxe Autocefale din Ucraina.

După decizia sinodului, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a ţinut un discurs în faţa a mii de oameni adunaţi la Catedrala Sfânta Sofia. Oficialul a felicitat poporul şi a menţionat că acest eveniment marchează sfârşitul dependenţei faţă de Rusia.

"Slavă lui Dumnezeu! Slavă Ucrainei! Astăzi a fost creată o nouă biserică independentă. Ce fel de biserică este asta?! Este o biserică fără Putin. Ce fel de biserică este asta? Este o biserică fără patriarhul Kiril. Ce fel de biserică este asta?! Este o biserică în care nimeni nu se va ruga pentru oficialii ruşi şi armata Rusiei", a declarat Petro Poroşenco, preşedintele statului ucrainean.

Decizia Sinodului a fost întâmpinată cu entuziasm şi de credincioşi.

"Acest eveniment este extrem de important şi reprezintă o mare realizare pentru ţara noastră. Acum suntem independenţi şi religios", a mărturisit o femeie.

Mitropolitului Epifanie a fost ales la sinodul ţinut în Catedrala Sfânta Sofia de la Kiev, la care au participat 192 de delegaţi din toate regiunile Ucrainei. Peste trei săptămâni, el va primi Tomosul autocefaliei din mâinile Patriarhul Bartolomeu I.

La mijlocul lunii octombrie, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a anulat decretul din secolul al 17-lea prin care Biserica Ortodoxă Ucraineană era subordonată canonic Patriarhiei Moscovei.

Decizia a determinat Biserica Rusă să rupă relaţiile cu Patriarhia Ecumenică şi să declare că aceasta divizează lumea ortodoxă.

Pe aceeaşi temă