A DOUA ZI DE VISCOL ÎN APRILIE. CAPITALA ESTE PARALIZATĂ, NU IEȘIȚI DIN CASE! TROLEIBUZELE NU CIRCULĂ (GALERIE FOTO)

Embed:

Este a doua zi de viscol, în luna aprilie, în Moldova.

Ninsoarea este determinată de prezența deasupra țării noastre a unei mase de aer cald, un ciclon mediteraneean umed și a unei mase de aer rece, de origine polară.

Potrivit meteorologilor, acesta este un eveniment tipic de iarnă, un viscol de iarnă, fenomen meteo care se întâmplă extrem de rar în această perioadă a anului. 

Capitala este paralizată. Troleibuzele nu circulă, iar niciunul dintre cele trei parcuri de troleibuze nu a putut scoate mașinile pe trasee.

Străzile nu sunt curățate de zăpadă, iar deplasarea oamenilor se face anevoios, pe mijlocul străzii. 

Aeroportul Chișinău anunță că deja sunt nouă curse ce au întărzieri la decolare. 

Potrivit martorilor oculari, un autocar a rămas înzăpezit la 30 de kilometri de vama Leușeni

Și primarul Dorin Chirtoacă a făcut un apel, ca oamenii să rămână în case pănă la ameliorarea condițiilor meteo. 

Vom reveni cu amănunte, iar toate detaliile sunt pe www.publika.md

"Nu sunt fenomene si temperaturi normale pentru aceasta perioadă. Sunt fenomene deosebite pentru perioada pe care o traversăm, evenimente pe care nu le putem numi singulare, pentru ca de-a lungul timpului au mai fost, ci evenimente care au o rata de aparitie foarte rara, evenimente care se pot produce o data la 20 de ani sau mai mult de 20 de ani. Un episod similar s-a produs in anul 1996. Este vorba despre amploarea acestui eveniment, amploarea lui ca distributie spațială și ca distribuție în timp. Au mai fost evenimente din 1996 până acum, dar cu un impact pe o suprafață mai restransă și într-un interval de timp mai scurt. Noi, ANM, informăm și avertizam asupra acestui eveniment încă de alaltaieri. Suntem la a treia zi consecutivă de acțiune a acestui front atmosferic peste tara noastra. Au fost afectate toate regiunile. Despre precipitatii sub forma de ninsoare am vorbit la început în zona Mehedinti, zonele de munte, zonele submontane, iar acum s-a mutat pe partea de Est a Romaniei. Temperaturile scazute pe care le asteptam sambata dimineata nu se vor inregistra intr-o singura regiune. Vor fi in majoritatea zonelor", a explicat aceasta.

Ce cauzează acest fenomen? 

"Tot acest episod reprezintă o situație tipică de viscol sau de episod de vreme severa în anotimpul rece. Adica, pe de o parte avem o masa de aer rece transportata catre tara noastra de un anticiclon, in general de provenienta eurasiatica, dinspre Siberia, si pe de alta parte actiunea unui ciclon mediteranean. Aceste doua formațiuni s-au întalnit deasupra teritoriului Romaniei. Ciclonul vine din Mediterana, deci are umezeala. El transporta un aer mai cald si umed. Pe de alta parte transportul de aer rece asigurat de campul de presiune ridicata face ca precipitatiile sa ajunga in forma solida la nivelul solului.  Când acțiunea ciclonului mediteranean se termina, se instaleaza masa de aer rece adusa de anticiclonul despre care va vorbeam. In conditiile in care la mijlocul zilei, cerul este acoperit de nori, peste tara este o masa de aer rece, temperatura nu are cum sa creasca si noptile nu sunt atat de racoroase. Diferenta dintre temperatura de noapte si zi nu este foarte mare. In schimb, sambata dimineata, cand este asteptatata cea mai rece dimineata, nu numai in Bucuresti, in cea mai mare parte a tarii, cerul va fi lipsit de nori, asta inseamna o racire nocturna foarte intensa. Temperaturile atunci vor cobora sub pragul de inghet in majoritatea regiunilor, iar in zonele depresionare se vor situa la pragul gerului, adica - 10 grade", a explicat Gabriela Bancila, meteorolog Agentia Nationala de Meteorologie din Romănia

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu