A crescut numărul reacțiilor adverse la medicamente. De la începutul anului au fost înregistrate 393 cazuri

Embed:
Antibioticele, antituberculoasele şi soluţiile perfuzabile sunt în topul medicamentelor care le-au provocat moldovenilor cel mai des reacţii adverse. Copiii, vârstnicii şi persoanele cu mai multe patologii sunt cei mai expuşi, deoarece administrează mai multe pastile concomitent. Băiatul Nataliei Cojocaru s-a ales cu o alergie, după ce a luat un preparat antiviral, recomandat de medicul de familie.

"Am observat că pe corpul copilului meu apar pete roşii, pete mari roşii şi mi-am dat seama că este o reacţie alergică. Era o urticarie."

Cu tuse şi complicaţii s-a ales şi Maria Creţu, care administrează zilnic 12 pastile pentru tensiune arterială, pentru inimă şi diabet zaharat.

"Am alergii. dar nu ştiu de la care. Mă mănâncă foarte tare corpul. Până acum spuneam medicului, dar eu nu ştiam că anume de la ceva că eu sunt cu diabet zaharat 32 de ani şi îmi spunea că poate să mă mănânce corpul şi de la zahăr."

De al începutul anului, doar la Spitalul Republican au ajuns 33 de pacienţi cu reacţii adverse provocate de medicamente.

"Ultimii ani a crescut semnificativ incidenţa raportării reacţiilor adverse la noi în instituţie. Medicii când observă că în urma aplicării unui tratament a apărut a apărut o reacţie aşteptată sau neaşteptată ne contactează", a spus medicul farmacolog, Liuba Mitrofan.

În total, în 2017 au fost raportate 393 de cazuri de intoxicaţii cu medicamente, cu 143 mai multe decât anul trecut. Specialiştii avertizează oamenii să nu administreze antibiotice fără indicaţia doctorului.

" Automedicaţia este o reacţie adversă, nu este controlul medical, nu sunt analize, nu este monitorizarea. Aceasta este cu adevărat o problemă pentru populaţia noastră. Maturii cel mai des raportează reacţiile adverse la un medicament, vârstnicii la fel", a spus medicul specialist, Elizaveta Tentiuc.

Cazurile de intoxicaţii cu pastile pot fi raportate şi prin intermediul paginii web a Agenţiei Medicamentului. De al începutul anului, 42 de persoane au apelat la acest serviciu.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu