A crescut numărul cardurilor. Ce fac moldovenii cu ele

Embed:

Nouă din 10 operaţiuni cu cardurile bancare pe teritoriul Moldovei sunt destinate retragerii de bani din bancomat. În ultimii ani, numărul posesorilor de carduri a crescut, dar este departe de media europeană, unde fiecare al doilea adult are un astfel de instrument financiar.

Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că, în primele trei luni ale acestui an, numărul cardurilor aflate în circulaţie a depăşit 900 de mii. Asta înseamnă o creştere de nouă la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În perioada de referinţă, băncile au eliberat peste 90 de mii de carduri, în timp ce alte aproximativ 70 de mii au fost retrase din circulaţie. Este cu peste 73 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numărul operaţiunilor cu carduri, în primul trimestru, a ajuns la 4,7 milioane şi a crescut cu peste 17 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproximativ 90 la sută sau peste patru milioane din aceste operaţiuni au fost retrageri de numerar. Tendinţa este şi mai pronunţată dacă analizăm valoarea operaţiunilor cu carduri bancare. În total, aceasta a ajuns la 4,5 milioane de lei. Peste 4,4 milioane de lei sau 96 la sută au fost retrageri de numerar. Doar 190 de mii de lei a constituit suma plăţilor cu carduri bancare.

Pentru a determina creşterea plăţilor fără numerar, autorităţile vor să extindă infrastructura pentru operaţiuni cu cardul. Statisticile oficiale arată că numărul POS-terminalelor, de pe care se pot face plăţi cu cardul, a crescut cu 10 la sută în primul trimestru al anului. În total, pe 1 aprilie în Moldova erau înregistrate peste opt mii de POS-terminale. Şi numărul bancomatelor a crescut cu mai mult de 12 la sută, până la 870, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu