A cheltuit din propriul buzunar aproape un milion de lei, pentru a construi un complex memorial în centrul satului

Embed:

A cheltuit din propriul buzunar aproape un milion de lei pentru a construi un complex memorial în centrul satului natal. Este vorba despre Iacob Lupanciuc din Mingir, Hânceşti, care de mai bine de trei ani investeşte suflet şi bani într-un monument în memoria sătenilor căzuţi în războaie.

Iacob Lupanciuc este inginer mecanic, dar are o pasiune - istoria satului natal. După ce a scris o monografie, bărbatul şi-a pus drept scop construirea unui monument în amintirea sătenilor căzuţi în cele două răboaie mondiale, dar şi a celor o mie de victime ale foametei din anul 1947. Pentru a-şi îndeplini visul, localnicul a investit sute de mii de lei.

"În altă parte absolut nicio copeică nu cheltuiesc şi din când în când mai iau bani şi din haznaua copiilor mei, care lucrează la Paris, la Chişinău", a relatat bărbatul.

Unul dintre elementele complexului memorial este un zid comemorativ care va fi finalizat în luna octombrie. Aici vor fi plasate sculpturi cu chipurile unor personalităţi din sat.

Iată ce au spus localnicii despre ideea consăteanului lor:

"E bun, e frumos, decât cum era înainte, când aici stăteau câini, era părăsit."

"Noi suntem foarte mulţumiţi că se contruieşte aşa un monument în memoria răposaţilor noştri şi a celor care s-au ridicat şi care au murit pe timpul foametei."

"E o minunăţie. Pur şi simplu e o minunăţie, meritul domnului Iacob Lupanciuc, lucrează deja cinci ani şi ceva, noi toţi ajutăm câte puţin, cât putem şi tot satul şi eu personal."

Pentru realizarea finală a complexului memorial, meşterii mai au nevoie de aproximativ 100.000 de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu