A cedat Chişinăul în faţa Tiraspolului? Răspunsul premierului Chicu

Embed:

Chişinăul nu a cedat în faţa Tiraspolului. Este declaraţia premierului Ion Chicu, în contextul în care, săptămâna trecută, presa din stânga Nistrului a anunţat anularea interdicţiilor pentru maşinile cu numere transnistrene.

"Chişinăul nu a cedat, iar cuvinte de şantaj noi nu folosim. Chişinăul a oferit cetăţenilor noştri din Transnistria posibilitatea de a-şi înregistra automobilele cu numere aşa numite neutre, ca să poată accede în ţările terţe, în special Ucraina. O bună parte din cetăţeni au făcut acest lucru, alţii încă nu. Am fost notificaţi de colegii din Ucraina că, începând cu 1 aprilie, nu vor mai admite maşini cu numere transnistrene. Respectiv, colegii din instituţiile statului au făcut timp de 10 zile un proces de testare cum o să funcţioneze în cazul în care nu trec. Acest termen expiră astăzi sau mâine şi această problemă se rezolvă. Ce va fi după 1 parilie, atunci când Ucraina nu va permite cetăţenilor noştri din Transnistria să circule cu numere transnistrene o să vedem. Dar şantaj, cedare nueste, e o coincidenţă, doar atât", a precizat Ion Chicu, după şedinţa săptămânală a conducerii ţării, de la Reşedinţa de Stat. 

Mai mulţi experţi din domeniul politic au considerat însă că reacţia Chişinăului a scos la iveală faptul că Guvernul nu vrea să supere Tiraspolul şi implicit Moscova. Mai mult, lipsa unei poziţii ferme din partea autorităţilor constituţionale întăreşte regimul de la Tiraspol. Tot atunci, şeful Misiunii OSCE în ţara noastră, Claus Neukirch, a declarat că-şi exprimă îngrijorarea cu privire la evoluţiile recente care pot afecta negativ libertatea de mișcare a populației de pe ambele maluri ale Nistrului.   

PUBLIKA.MD aminteşte că, săptămâna trecută, Tiraspolul a anunţat că va închide vama moldo-ucraineană pentru maşinile cu numere moldoveneşti. 

 

loading...

Lasă un comentariu