A adus prejudicii de peste 150 de mii de lei în bugetul MAI. Un şef de Direcţie, pe banca acuzaţilor

Şeful Direcţiei Comunicaţii Operative a Serviciului Tehnologii Informaţionale al Ministerului Afacerilor Interne va compărea pe banca acuzaţilor pentru abuz de serviciu. Dosarul de învinuire a acestuia a fost trimis în judecată.

Potrivit procurorilor, în calitate de coordonator al Proiectului "Cross Border Infrastructure" al Programului Operaţional Comun RO-UA-MD 2007-2013, inculpatul a gestionat resurse financiare publice contrar destinaţiei, reţinând, în baza documentelor fictive, câştiguri materiale din contul mijloacelor bugetare ale Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, ca rezultat al deplasărilor de serviciu efectuate în intervalul februarie 2014 - martie 2015, în cadrul proiectului menţionat, inculpatul a primit, din contabilitatea MAI, 103.491 de lei pentru deplasări (diurne, cazare, cheltuieli de transport, etc.). Pentru restituirea cheltuielilor de deplasare suportate (transport), şeful de Direcţie a prezentat în contabilitatea MAI - 19 seturi de acte fictive, inclusiv biletele de avion electronice şi confirmări de achitare a acestora, care în realitate nu au fost procurate şi valorificate, deplasările fiind efectuate cu transport terestru, inclusiv cu folosirea automobilului de serviciu, în baza ordinelor de deplasare ale MAI, cu destinaţia Bucureşi, România.

Procurorii anticorupţie au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, cunoscând că subalternii săi nu au efectuat, în cadrul implementării Proiectului "Cross Border Infrastructure", deplasări în interes de serviciu, inculpatul a organizat şi contrasemnat Ordinele de deplasare a şapte subalterni, prin care a consemnat data plecării şi sosirii acestora din deplasare, confirmând "raţionalitatea cheltuielilor". Aceste acţiuni au dus la eliberarea nejustificată, din contabilitatea MAI, a încă 53 850 lei. Suma respectivă, potrivit probelor, a fost utilizată de către inculpat fie la efectuarea unor reparaţii pentru comfortul personal şi al angajaţilor, fie pentru a beneficia de adaosuri necuvenite la salariul de bază pentru subalterni, de la care a primit o parte din bani.

În total, potrivit estimărilor, prin acţiunile ilicite ale învinuitului, bugetul MAI a fost prejudiciat cu 157.341 lei.

Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o amendă de 57.500 de lei sau până la 3 ani de închisoare, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

De asemenea, instanţa de judecată poate obliga inculpatul la achitarea cheltuielilor judiciare în valoare de peste 30.488 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu