96 de oligarhi şi 114 oficiali ruşi au fost incluşi pe lista neagră a Trezoreriei americane

Embed:

Administraţia americană a făcut publică o listă cu peste 200 de politicieni şi oligarhi rusi ale căror afaceri au prosperat sub protecţia Kremlinului. Toţi ar putea deveni ţinta sancţiunilor SUA în contextul anchetei legate de amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Pe listă se află şi premierul Dmitri Medvedev şi toţi miniştrii ruşi, dar şi 96 de oameni de afaceri apropiaţi lui Vladimir Putin. Lista a fost redactată la cererea Congresului american, care vrea extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei, pe fondul înmulţirii informaţiilor privind campania de dezinformare de amploare dusă de Rusia în Statele Unite. Totuşi, administrația Trump a anunţat că nu va impune, pentru moment, alte sancțiuni, ceea ce a atras criticile unor congresmeni americani.

Reacția Moscovei la lista întocmită de Washington nu a întârziat să apară.

"Trebuie să ne gândim la noi. Trebuie să ne ocupăm de economia ţării noastre. Să dezvoltăm agricultura şi să exportăm cât mai multe produse. Iată cu ce trebuie să ne ocupăm. Proverbul după care ne ghidăm este „câinii latră, caravana trece", a spus Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Statele Unite că încearcă să influienţeze alegerile prezidențiale din primăvară.

Pe de altă parte, directorul CIA a declarat că nu are niciun dubiu că Rusia va continua activităţile subversive şi în perioada alegerilor parţiale pentru Congresul American, programate pentru luna noiembrie a acestui an. Ruşii au o lungă tradiţie în a desfăşura campanii de dezinformare, iar cu ajutorul noilor tehnologii, acest lucru e mult mai ieftin şi mai simplu, a afirmat Mike Pompeo.

"Vă aşteptaţi ca ruşii să încerce să se amestece în alegerile parţiale pentru Congres de anul acesta?", a spus Gordon Corera, jurnalist

"Sigur că da, sunt convins că vor încerca acest lucru, dar sunt sigur că Statele Unite vor fi capabile să organizeze alegeri libere şi democratice, că vor riposta suficient de dur în aşa fel încât impactul acţiunilor ruşilor asupra scrutinului să fie nesemnificativ", a declarat Mike Pompeo, director CIA.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu