9/11. Descoperirea șocantă făcută la 16 ani de la atacurile teroriste

La 16 ani de la atentatele teroriste considerate drept cele mai sângeroase din istorie, impactul tăcut şi letal al evenimentelor încă se resimte puternic în rândul newyorkezilor. Substanţele chimice eliberate în aer la 11 septembrie 2001 afectează deopotrivă vechea şi noua generaţie a Statelor Unite, scrie Mediafax. 

Potrivit unui studiu publicat la 7 septembrie de Centrul Medical Academic NYU Langone, una dintre instituţiile prestigioase din SUA, copiii expuşi la substanţele chimice eliberate în aer în urma prăbuşirii clădirilor World Trade Center arată semnele precoce ale riscului de boli cardiovasculare.

Potrivit cercetării, pericolul pe termen lung este reprezentat de expunerea la perfluoralchil sau PFAS - substanţe chimice eliberate în aer după ce electronicele şi mobilierul au ars în cele două turnuri.

Studiile anterioare au arătat că persoanele care au intervenit prima dată în misiuni de căutare şi salvare, precum şi ceilalţi oameni expuşi la praful degajat de prăbuşirea World Trade Center au prezentat un risc mai mare de a dezvolta probleme pulmonare, simptome respiratorii, probleme de sinus sau astm. În plus, anumite boli mintale, afecţiuni digestive, probleme musculo-scheletice şi mai multe tipuri de cancer au fost asociate cu evenimentele de la 11 septembrie.

În acest an, zeci de pompieri şi poliţişti din New York, cu vârste cuprinse între 40 şi 70 de ani, au murit în urma unor forme de cancer la creier şi cancer pulmonar care au legătură cu activităţile prestate la locul dezastrului de la 11 septembrie 2001.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu