9/11. Andrian Candu a depus flori la ambasada SUA în memoria victimelor atentatelor teroriste

Încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de oameni au venit cu flori la sediul Ambasadei SUA să comemoreze victimele celui mai sângeros atentat din istoria omenirii.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a mers la Ambasada SUA pentru a depune flori în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001. 

"Astăzi ne aducem aminte de tragicile evenimente care au avut loc, cu regret, în Statele Unite. Atunci pentru prima dată, lumea a conştientizat ce înseamnă actele teroriste şi de atunci, putem afirma că la nivel global s-a început cu adevărat lupta împotriva terorismului. Cu regret, în acea zi au decedat foarte mulţi oameni, în special la New York, în cele două turnuri gemene. Dar ca şi în acea zi, astăzi cred că Republica Moldova sunt alături de autorităţile americane şi am venit astăzi să ne exprimăm prin gânduri şi prin acest gen că comemorăm şi ţinem minte de acele victime. Şi că apreciem ceea ce face Statele Unite pentru Republica Moldova prin suportul pe care îl oferă, inclusiv pe dimensiunea securităţii, apărării şi a luptei împotriva terorismului", a spus Andrian Candu. 

La rândul său, ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit a declarat că lupta împotriva terorismului este o luptă continuă, însă este foarte important că întreaga lume s-a alăturat impotriva oricărui fel de extremism, inclusiv Republica Moldova. 

"Pentru noi astăzi este o zi foarte tristă. Toţi americanii îşi amintesc despre această tragedie. Suntem împreună împotriva terorismului. Ţara mea este implicate în războaie, din păcate. Pentru noi este o onoare când reprezentanţi de nivel înalt, precum Andrian Candu, ne arată respect deosebit ca acesta.
Acest conflict împotriva teroristmului nu are sfârşit. Vom lupta în continuare împotriva oricărui fel de extremism. Este foarte important că avem alături partenerii noştri, inclusiv Republica Moldova, în această luptă", a spus James Pettit. 

Un mesaj de susținere adresat poporului american a fost transmis şi de şeful statului, Igor Dodon.

"Tragedia care a lovit Statele Unite ale Americii în urmă cu 16 ani este o pagină tristă și plină de durere pentru întreaga istorie contemporană. În 11 septembrie 2001, am fost cu toții martorii unui adevăr – terorismul trebuie combătut în fiecare zi.", a scris preşedintele pe pagina sa de Facebook.

PUBLIKA.MD aminteşte că s-au scurs 16 ani de la cele mai grave atentate teroriste care au distrus Turnurile Gemene din New York, dar şi o aripă a Pentagonului, una dintre cele mai păzite clădiri din lume. Atacurile comise de gruparea teroristă Al-Qaida a reprezentat începutul războiului Occidentului împotriva terorismului. Luptă care continuă şi astăzi.

Milioane de americani comemorează astăzi victimele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. Acum 16 ani, teroriştii au încercat să îngenuncheze Statele Unite.

Aproape trei mii de oameni şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii turnurilor gemene din New York. Tragedia, care a şocat o lume întreagă, a schimbat cursul istoriei.

În locul în care se înălţau clădirile World Trade Center va avea loc o ceremonie comemorativă şi va fi ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor sângerosului atentat.

Un omagiu celor morţi va fi adus şi la Washington, unde un avion de pasageri a fost deturnat şi s-a prăbuşit peste clădirea Pentagonului. În acest loc au fost construite o capelă şi un monument comemorativ.

La 8 şi 46 de minute, ora la care, în urma cu 16 ani, un avion de pasageri lovea turnul nordic al complexului World Trade, oficialii de la Casa Albă, vor ţine un moment de reculegere.

Aeronava, deturnată de teroriști, a intrat în clădire cu 790 de kilometri pe oră. Impactul a fost atât de puternic încât şase etaje au fost distruse.

Masacrul din 11 septembrie 2001 i-a fost atribuit reţelei teroriste Al-Qaida, condusă de către Osama bin Laden.

Liderii grupării jihadiste a fost găsit şi ucis abia peste zece ani de la producerea atacurilor, în luna mai a anului 2011.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu