9 MAI MARCAT DIFERIT: Partidul Şor a organizat un concert înainte de paradă

Embed:

Partidele parlamentare şi extraparlamentare s-au întrecut, astăzi, în acţiuni consacrate zilei de 9 Mai, marcând diferit încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa. În timp ce unii au organizat marşuri prilejuite Zilei Victoriei, alţii au celebrat exclusiv Ziua Europei şi s-au încurcat în evenimente.

Socialiştii au organizat Marşul "Regimentului nemuritor". Cu flori în mâini şi portretele rudelor care au participat la război, membrii şi simpatizanţii PSRM au mărşăluit din centrul Capitalei până la Complexul Memorial “Eternitate”, acolo unde au comemorat eroii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. În fruntea coloanei, pe lângă liderii PSRM şi şeful statului Igor Dodon, au fost ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov şi cel al Republicii Belarus, Serghei Ciciuk.

Cei câţiva veterani au ajuns la Complexul Memorial “Eternitate” cu automobile retro.

Participanţii la evenimentul organizat de socialişti au spus că au deprins de la bunici să celebreze 9 Mai cu fast.

"Este bunelul meu. El a lucrat mecanic tanchist în timpul războiului. Pentru dânsul, aceasta era cea mai mare sărbătoare."

O acţiune amplă a fost organizată şi de Partidul "Şor", care a început cu un concert susţinut de mai mulţi artişti, printre care şi legendarul ansamblu "Лейся Песня".

După ce au cântat şi dansat, mulţimea a mers în marş spre Complexul Memorial "Eternitate".

"Ziua Victoriei! Ziua în care ar trebui să ne închinăm celor care au rămas vii."

"Mulţumim eroilor care şi-au dat viaţa pentru părinţi, pentru copii, pentru nepoţi, pentru toată lumea."

"Le mulţumesc şi mă închin în faţa celor datorită cărora avem azi pace în lume", a spus preşedintele Partidului "Şor", Ilan Şor.

PAS şi PPDA, alături de o mână de oameni, au marcat în 9 Mai, exclusiv, Ziua Europei, asta deşi liderii acestor formaţiuni critică alte partide că divizează societatea.

"Noi încercăm să ajungem la reconciliere", a spus liderul PAS, Maia Sandu.


În discursul său, liderul PAS s-a cam încurcat în evenimentele istorice. Fostul ministru al Educaţiei a făcut o gafă monumentală declarând că cel de-Al Doilea Război Mondial s-a încheiat în data de 9 mai 1945. În realitate, însă, acest război s-a terminat cu câteva luni mai târziu, când Japonia a capitulat.

"La 9 mai 1945 se punea capăt celui mai sângeros război care a distrus milioane de vieţi omeneşti", a spus liderul PAS, Maia Sandu.

Ulterior, blocul politic "ACUM" a împărţit pliante trecătorilor cu informaţii despre Uniunea Europeană.

Şi unioniştii au marcat ziua de 9 Mai. Partidul Liberal a sărbătorit Ziua Europei și Ziua Independenței României, printr-o manifestație în fața Ambasadei României la Chișinău. Iar Organizația de Tineret a Partidului Unității Naționale a organizat un flashmob dedicat Zilei Europei, în preajma Complexului Memorial "Eternitate".

Conform unei hotărâri a Parlamentului din 2017, în data de 9 Mai ţara noastră marchează atât Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei, cât şi Ziua Europei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu