9 ianuarie, ZI DE DOLIU în Ucraina. Drapelele vor fi coborâte în bernă în memoria victimelor CATASTROFEI AVIATICE din Iran

Embed:

9 ianuarie a fost declarată zi de doliu în Ucraina. Anunţul a fost făcut de preşedintele Vladimir Zelenski, care a transmis condoleanţe rudelor ucrainenilor care au murit în catastrofa aviatică din Iran.

Potrivit lui Zelenski, peste 40 de specialiști ucraineni s-au deplasat în Iran pentru a ajuta echipele care investighează cazul.

"Președintele Ucrainei a decis coboare drapelelor în bernă pe toate instituţiile statului, structuri guvernamentale, întreprinderi de stat şi alte instituţii publice. De asemena, pe 9 ianuarie, vor fi anulate concertele, fiind efectuate şi modificări în grilele de emisie ale postrurilor tv şi radio", se notează într-un comunicat emis pe site-ul preşedintelui Ucrainei.

Totodată, într-un mesaj video, Vladimir Zelenski a declarat că: "Această istorie îngrozitoare trebuie să îl învețe pe fiecare cetățean al Ucrainei, dar și pe fiecare lider mondial să prețuiască viețile oamenilor și să facă asta înainte ca ele să fie pierdute atât de rapid și dureros".

PUBLIKA.MD aminteşte că un boeing ucrainean cu 176 de oameni la bord s-a prăbușit ieri dimineaţă în apropiere de aeroportul din Teheran. Potrivit Ria Novosti, aparatul de zbor ar fi avut defecţiuni tehnice la motor. Aeronava a căzut imediat după decolare. Din imaginile făcute publice se pare că avionul ar fi luat foc în aer, apoi a explodat la contactul cu solul.

Presa internațională scrie că avionul ar fi fost lovit de o rachetă, dat fiind faptul că în imagini se vede cum aeronava a luat foc înainte de prăbușire. Însă autoritățile iraniene au dezmințit această versiune, precizând că motorul boeingului s-ar fi aprins în zbor din cauza unor defecțiuni tehnice.

Potrivit ministrului de Externe de la Kiev, în avionul morţii se aflau cetăţeni din 7 ţări: 82 de iranieni, 63 de canadieni și 11 ucraineni, dintre care nouă membri ai echipajului. De asemenea, la bord erau 10 suedezi, 4 afgani, 3 britanici și 3 germani.

Mai mulţi lideri ai statelor lumii au transmis condoleanţe familiilor victimelor. Şeful statului Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și premierul Ion Chicu au venit cu mesaje de compasiune către omologii lor de la Kiev și poporul ucrainean. Premierul canadian, Justin Trudeau, nu a oferit, deocamdată, o reacție la moartea celor 63 de concetățeni de-ai lui.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu