84 de kg de heroină, venite din Turcia, descoperite la frontieră. Cinci persoane, reţinute (VIDEO)

Embed:

Aproape 84 de kilograme de heroină pură au fost descoperite de PCCOCS şi Poliţia de Frontieră, în urma unor percheziţii de amploare. Totodată, cinci cetăţeni turci şi kurzi au fost reţinuţi. Valoarea drogurilor este estimată la 5.000.000 de euro.

Potrivit informaţiilor, drogurile erau aduse din Turcia şi Iran şi urmau să ajungă pe piaţa din Uniunea Europeană, tranzitând Republica Moldova.

"PCCOCS şi Inspectoratul General al Poliţiei de frontieră documentează, din 2016, un grup de cetăţeni ai Turciei care au organizat o filieră de transportare a heroinei de pe teritoriul Iranului şi al Turciei spre Uniunea Europeană, tranzitând Republica Moldova.

Au fost stabilite traseele prin care urmau să fie transportate drogurile, au fost identificaţi toţi membrii grupului, dar şi mijloacele de transport care urmeau să fie transportate aceste droguri.

Pe 19 februarie, camionul din Turcia, care avea la bord droguri, tranzitând Bulgaria şi România, a traversat frontiera Republicii Modlova, declarând că transportă fructe şi legume.

La 23 februarie 2018, PCCOCS şi Poliţia de Frontieră au organizat mai multe percheziţii şi reţineri în flagrant a cinci persoane de etnie turcă şi kurdă, în momentul în care descărcau heroina din ascunzişurile special amenajate ale camioanelor.

În urma acestor percheziţii, cu participarea activă a experiţilor din MAI, au fost depistate 84 kg de heroină."

Potrivit informaţiilor, membrii grupului specializat în trafic de droguri au procurat două capuri tractor și două remorci, unde au amenajat spaţii speciale în care au ascuns heroina, şi care, în timpul controlului cu scanner nu puteau fi detectate.

Conform schemei, la indicația liderului grupării, a fost fondată o companie de transport care avea toate actele necesare pentru a activa legal. Ulterior, dădeau în arendă camioanele cu anumite condiţii: şoferul trebuia să fie o persoană apropiată grupării.

Capul grupării este un cetăţean turc, stabilit cu traiul în Moldova de mai mulţi ani, dar coordonează anumite acţiuni infracţionale din regiune, precum tranzitul de droguri pe teritoriul Moldovei, României şi Ucrainei.

Dacă le va fi demonstrată vinovăţia, suspecţii riscă pentru trafic de droguri în proporţii deosebit de mari închisoare de la 7 la 15 ani de închisoare, iar pentru contrabandă cu droguri închisoare de la 3 la 10 ani de închisoare.

Pe aceeaşi temă