75 la sută din autobuzele Capitalei au termenul de exploatare depăşit

Embed:

Un parc de maşini aproape de faliment, autobuze numai bune de dat la fier vechi şi şoferi de microbuze care încalcă regulile de circulaţie, dar şi pe cele ale bunului simţ. Transportul public din Chişinău nu are nici o legătură cu cel din ţările civilizate. Şi nici soluţii viabile nu au fost propuse. Cel puţin deocamdată.

Potrivit poliţiei, de la începutul anului, doi oameni au murit şi 30 au fost răniţi în accidente rutiere în care au fost implicate microbuze de transport persoane. Nici măcar aceste evenimente tragice nu au reuşit să schimbe ceva în transportul public din Chişinău.

Şoferii de microbuz continuă să ignore regulamentele Primărie. Ei fumează la volan, ascultă muzică şi acceptă umplerea până la refuz a maşinilor. În plus, rareori se deranjează să dea şi bilete.

Şoferii de microbuz nu respectă nici cele mai elementare reguli rutiere - staţionează pe trecerile de pietoni, opresc în intersecţii sau permit pasagerilor să urce sau să coboare din maşini în mijlocul drumului, cu riscul ca aceştia să fie loviţi de alţi participanţi la trafic.

Cât despre staţiile de microbuz, amenajate de autorităţi, au rămas doar o bună intenţie care a costat 200 de mii de lei. Şoferii de microbus opresc, în continuare, unde vrea clientul, chiar dacă riscă să blocheze circulaţia.

la rândul lor, cei mai mulţi pasageri pun confortul mai presus de propria siguranţă şi opresc microbuzele oriunde, numai în staţiile amenajate nu. Iar şoferii se grăbesc să le facă pe plac.

Şi ca şi cum debandada de pe şosele nu ar fi de ajuns, parcul urban de autobuze este ameninţat de faliment. Încasările la bugetul municipal nu acoperă investiţiile din bani publici. Iar 75 la sută din autobuze au termenul de exploatare depăşit. Doar transportul electric stă mai bine. Cu bani împrumutaţi, primăria a cumpărat 102 troleibuze noi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu