72 DE CAZURI DE RUJEOLĂ. Măsuri urgente la Ceadîr-Lunga pentru a opri răspândirea focarului

Embed:

Numărul copiilor care s-au îmbolnăvit de rujeolă după izbucnirea focarului din Ungheni a ajuns la 72. În 27 de cazuri a fost confirmată prezența virusului, iar în alte 45 sunt suspiciuni. Potrivit Ministerului Sănătăţii, doar trei persoane din cele 72 erau vaccinate, restul nu au fost imunizaţi din motive religioase. Cei mai mulţi copiii infectaţi sunt din CeadîrLunga. 47 dintre minorii bolnavi sunt internaţi. 

După teritorii administrative cazurile suspecte și confirmate sunt prezentate astfel:

  • Ceadîr-Lunga - 57;
  • Vulcănesti - 5;
  • Taraclia - 5;
  • Ungheni - 4;
  • Nisporeni - 1;
"Starea copiilor este de gravitate medie. Câţiva dintre ei au febră foarte mare: 38-39 de grade. Iar alţii au făcut complicaţii care au evoluat în bronşită şi pneumonie. Ei vor rămâne sub supravegherea doctorilor încă 10 zile", a declarat Ivan Koloman, director adjunct spitalul raional din Ceadâr-Lunga.


Din cauza numărului mare de copii bolnavi, secţia Boli Infecţioase a spitalului din Ceadîr-Lunga a devenit neîncăpătoare. Conducerea instituţiei a decis să-i interneze în saloanele libere din alte secţii. Astfel, 20 de pacienţi au ajuns la Neurologie, iar în caz de necesitate sunt disponibile încă 10 locuri la Traumatologie.

"Dacă în secţia pe care o avem acum nu vor fi locuri şi nu vom putea interna toţi copiii, atunci, în funcţie de numărul pacienţilor, în spitalul raional au fost identificate secţii suplimentare, care deja sunt folosite", a menționat Valentin Cara, preşedintele raionului Ceadâr-Lunga, Găgăuzia. 

Cei mai mulţi minori infectaţi sunt din satele Beşghioz, Copceac şi Cazaclia şi niciunul nu era vaccinat împotriva rujeolei din motive religioase. De exemplu, doar într-o familie din Beşghioz s-au îmbolnăvit 11 fraţi, iar în alta - şase. Câţiva dintre ei s-au odihnit la tabăra neautorizată din raionul Ungheni, acolo unde virusul s-a răspândit la mai mulţi copii.

"Peste o săptămână unul dintre copii a acuzat slăbiciuni, nu prea avea poftă de mâncare, avea şi temperatură. Cred că de la el s-au îmbolnăvit toţi şase", a spus Alexandra Arabagi, mama copiilor. 

"Încă nu se vede foarte bine, dar putem observa că încep să-i apară pe gât nişte bubiţe."

Reprezentanţii Centrului de Sănătate Publică din Ceadâr-Lunga susţin că pentru a preveni răspândirea virusului, medicii verifică zilnic starea copiilor din cele trei sate unde focarul este major.

"Medicii de familie merg în fiecare zi acasă la copiii care au intrat în contact. Din Beşghioz au plecat la tabără copii din 21 de familii, care acum sunt vizitate zilnic de medic pentru a verifica dacă nu s-au îmbolnăvit şi ceilalţi membri ai familiei", a declarat Tatiana Vornicova, reprezentant CSP Ceadâr-Lunga . 

Şi autorităţile locale din Ceadâr-Lunga au anunţat o serie de măsuri pentru a opri răspândirea focarului din regiune. Evenimentele culturale au fost amânat în această perioadă şi au fost închise grădiniţele. Potrivit medicilor, rujeola se răspândește foarte rapid. Un copil bolnav poate să infecteze alți 18 dacă aceștia nu sunt  vaccinați. De la începutul anului, au fost confirmate 64 de cazuri de rujeolă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu