72 de ani de la sfârșitul luptei de pe insula niponă Okinawa. 5.000 de localnici s-au adunat să comemoreze victimele războiului

Pe data de 23 iunie, Japonia a comemorat 72 de ani de la sfârșitul devastatorului război de pe insulele Okinawa. Localnicii insulei se opun în continuare prenzenței disporporționate a armatei americane, scrie agerpres

Sfârșitul luptei care s-a produs în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a luat 200 de mii de vieți, a fost celebrat de aproximativ 5.000 de locuitori ai insulei și oficiali locali. Un sfert din populația insulei și mii de americani au murit în cea mai sângeroasă confruntare din Pacific, în timpul războiului. La ceremonie a fost prezent și premierul nipon, Shinzo Abe. 

Prim-ministrul a promis în cadrul ceremoniei, că va încerca să diminueze presiunea bazelor americane asupra insulei Okinawa. 

Cu toate acestea, guvernatorul insulei, Takeshi Onaga, a declarat că localnicii au văzut ''o mișcare în direcția inversă'', dat fiind faptul că Tokyo și Washington elaborează planuri de construcție a unei noi baze militare americane în nordul insulei. 

Unii locuitori protestează împotriva planului de relocare a bazei aeriene Futenma a US Marine Corps într-o zonă de pe insulă sensibilă din punct de vedere al mediului. 

Conflictul din 1945 a dus la capturarea de către americani a insulei japoneze Okinawa, iar în 1972, insula subtropicală a revenit în posesia țării. 

Totuși, pe teritoriul insulei mai sunt baze americane, iar localnicii se arată deranjați și se plâng de zgomot, accidente, degradarea mediului și infracțiuni răzlețe comise de militarii SUA.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu