70 de ani de NATO: Jens Stoltenberg a ţinut un discurs în Congresul SUA

Embed:

Alianţa Nord-Atlantică aniversează 70 de ani de la fondare. Cu această ocazie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut un apel la unitate, în cadrul unui discurs ţinut în Congresul Statelor Unite.

"La fel ca Oceanul Atlantic, NATO uneşte continentele, naţiunile şi popoarele noastre. Alianţa a reuşit acest lucru timp de 70 de ani şi astăzi trebuie să facem tot posibilul pentru a menţine această unitate pentru generaţiile următoare", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a trecut în revistă principalele provocări la adresa NATO şi a reiterat faptul că Rusia se face vinovată de anexarea Crimeei în 2014, de otrăvirea lui Skripal în 2018, de numeroasele atacuri cibernetice ale hackerilor ruşi, precum şi de susţinerea pe care Moscova o acordă regimului criminal al lui Assad în Siria.

Totodată, secretarul general al NATO s-a întâlnit cu preşedintele SUA pentru a discuta despre viitorul alianţei. Şi de această dată, Donald Trump a profitat de ocazie pentru a critica Germania că nu contribuie suficient de mult la bugetul alianţei.

"Sincer, Germania nu-și respectă obligaţiunile. Am un deosebit respect față de Angela Merkel și pentru țara pe care o conduce. Am un sentiment aparte pentru Germania, dar ei nu contribuie cu cât ar trebui să contribuie", a spus preşedintele SUA, Donald Trump.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a fost înfiinţată la 4 aprilie 1949, având ca scop menținerea păcii, apărarea independenței statelor membre, prin consolidarea capacităţilor militare defensive şi contracararea ameninţărilor Uniunii Sovietice. Actualmente, NATO este alcătuită din 29 de ţări, iar Macedonia de Nord urmează să devină al 30-lea membru, după ce toate celelalte state vor ratifica Protocolul de aderare, semnat în 6 februarie.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu