70 de activişti pro-ruşi au fost arestaţi în urma unei acţiuni antitero la Harkov

(UPDATE 15:43) În ultima lună au fost reţinuţi tot atâţia spioni şi diversionişti, cât au fost reţinuţi de declararea independenţei Ucrainei. Declaraţia fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SSU), citat de ТСН. Datele SSU arată că numărul acestora a crescut considerabil pe teritoriul ţării vecine.

Spionii adună informaţii despre deplasarea şi dislocarea militarilor, informaţii clasificate ca secrete şi încearcă să destabilizeze situaţia social-politică, să racoleze cetăţeni, să le dea bani, explozibil şi armament

(UPDATE 14:30) Oamenii legii au părăsit teritoriul din preajma clădirii administraţiei regionale din Doneţk, ocupată de separatişti pro-ruşi. În locul unde anterior să aflau militarii din trupele de interne acum se află baricate din saci de nisip, anvelope şi sârmă ghimpată, relatează Остров. Militanţii au apelat anterior la femei să vină să-i ajută într-o eventuală confruntare cu miliţia ucramneană. 

(UPDATE 13:56) Au apărut primii refugiaţi în urma alipirii Crimeei la Rusia. 2 166 de locuitori ai peninsulei au cerut administraţiei regiunii Lvov să locuiască temporar acolo. Cererile au fost depuse de 1 091 de persoaner adulte şi 1 075 de minori. unian.net relatează că numărul de cereri de acest fel creşte în permanenţă. Lvovul este cunoscut ca un oraş în care predomină dispoziţiile ucrainene naţionaliste.

(UPDATE 13:29) Rusia se simte frustrată că Ucraina nu o informează despre elaborarea noii Constituţii. Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, este citat de РИА Новости cu declaraţia: "Nu ne-au parvenit niciun fel de informaţii despre ce se discută la concret, care concepte sunt aplicate în acest nou proiect al Legii Supreme".

(UPDATE 12:03) Separatiştii care au ocupat sediul administraţiei regionale din Doneţk se pregătesc de asediu din partea structurilor de forţă. Declaraţii în acest sens au făcut organizatorii unui miting pro-rusesc care are loc în preajma clădirii. Potrivit publoicaţiei web  "ОстроВа", militanţii cheamă femeile să li se alăture pentru a ţine piept până miercuri.

(UPDATE 11:46) Poliţia ucraineană a reţinut 23 de persoane în urma ciocnirilor din noaptea trecută între activiştii pro-ucraineni şi pro-ruşi în oraşul Nikolaev. Au fost arestaţi atât organizatori, cât şi militanţi din ambele tabere, transmite unian.net. Poliţia a mai confiscat 28 de bastoane, 3 pistoale şi câteva cuţite.

(UPDATE 10:50) Separatiştii pro-ruşi din Doneţk închid gazul locatarilor, ard maşini şi încearcă să captureze troleibuze. Declaraţia a fost făcută de către primarul acestui oraş din estul Ucrainei, Aleksandr Lukiacenko, relatează "ОстроВа". Acesta spune că au fost deconectate de la reţeaua de gaze 14 blocuri de locuit cu 482 de apartamente pentru 24 de ore.

(UPDATE 09:55) Un turn de televiziune de importanţă regională din Harkov se află acum sub controlul forţelor poliţieneşti, după ce militanţii pro-ruşi au încercat ieri să-l captureze. Informaţia a fost primită de agenţia unian.net de la direcţia Ministerului de Interne din oraşul ucrainean Harkov.

(UPDATE 09:30) Separatiştii continuă să se afle în clădirea administraţiei de stat regionale din Doneţk, scrie publicaţia web "Новости Донбасса".

Aceştia au ocupat cabinete ale funcţionarilor din administraţie şi din Consiliul Regional şi au instalat în ele saltele. Funcţionează şi o cantină unde poate mânca oricine gratis. Jurnaliştii relatează despre acte de vandalism în edificiu.

(UPDATE 08:30) Autorităţile Ucrainei au iniţiat o operaţiune antitero în oraşul Harkov şi, potrivit ministrului de Interne, Arsen Avakov, au fost arestaţi aproximativ 70 de activişti pro-ruşi.

Centrul localităţii a fost blocat, iar circulaţia metroului a fost suspendată.

Rusia a cerut Kievului să înceteze mobilizarea militarilor în sud-estul ţării, pentru a nu provoca un război civil.

În acelaşi timp, persoanele, care au ocupat în noaptea de luni sediul direcţiei Serviciului de Securitate din oraşul ucrainean Doneţk, au promis să predea armele şi să elibereze clădirea. La aceste rezultate s-a ajuns în urma negocierilor dintre reprezentanţii unui mitting pro-rus şi omul de afaceri Rinat Ahmetov, şeful poliţiei locale şi vicepremierul Vitali Iarema, scrie Украинская правда.

"La rândul meu, eu le-am dat cuvântul că nu vom recurge la asalt, la folosirea forţei şi sper că înţelegerea noastră va fi în interesul ambelor părţi – poliţiei şi protestatarilor – şi nu se va varsa sânge. Cred că am procedat corect şi vom vedea ce se va întâmpla", a spus Iarema.

Publika.md reaminteşte că în noaptea de 7 aprilie, un grup de persoane necunoscute au pătruns în parterul edificiului Serviciului de Securitate din regiunea Doneţk, iar ziua, de pe o scenă amplasată în faţa sediului administraţiei regionale, s-a anunţat despre independenţa aşa-numitei Republici Doneţk şi "intrarea" acesteia în componenţa Rusiei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu