69 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. Agenda evenimentelor pentru vineri, 6 iulie

Embed:

La 6 iulie este marcată Ziua Comemorării victimelor staliniste. În această zi se împlinesc 69 de ani de la cel de-al doilea mare val de deportări din Basarabia. În acest context la Chişinău vor fi organizate mai multe evenimente.

Astfel, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în comun cu Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale, în colaborare cu asociațiile reprezentative:

  • vor identifica problemele cu care se confruntă victimele represiunilor politice din perioada regimului totalitar;
  •  vor examina posibilitatea acordării unor înlesniri sociale suplimentare, inclusiv a indemnizațiilor pentru persoanele menționate;
  •  vor elabora, în termen de 15 zile, un plan de acțiuni pentru soluționarea problemelor stringente identificate, inclusiv de reintegrare, reabilitare, protecție socială și asistență medicală.

Totodată, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va elabora și va coordona Planul de acțiuni de comemorare a Zilei victimelor stalinismului, marcată pe data de 6 iulie (comemorare, mediatizare, publicații, editare de carte, expoziții tematice, edificare de memoriale, ridicare de monumente, muzee etc.)

Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției vor prezenta Guvernului, în termen de 15 zile, o informație analitică privind bunurile restituite și recuperarea valorii averii confiscate, prin achitarea de compensații persoanelor supuse represiunilor politice, pînă în prezent.

De asmenenea, Cancelaria de Stat, în comun cu autoritățile responsabile, va asigura actualizarea Regulamentului și a componenței nominale a Comisiei guvernamentale pentru problemele victimelor represiunilor politice, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 516 din 13 mai 2006. Astfel, controlul și monitorizarea executării prezentei dispoziții se pune în sarcina Cabinetului Prim-ministrului.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, peste 35 de mii de persoane au fost duse în Siberia. Documentele de arhivă au scos la iveală că operaţiunea a fost pregătită minuţios timp de aproape şase luni. Primul val de deportări a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, fiind deportate peste 25 de mii de persoane.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu